Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

To υπουργείο διαψεύδει 11% μείωση σε συντάξεις άνω των 1.000

Στη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%.

Αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο των ισοδυνάμων που προτίθεται να προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να μην προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνημονίου για το ασφαλιστικό, που πιθανόν θα έπλητταν φτωχότερα στρώματα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η μείωση συντάξεων του ΟΓΑ.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας χθες την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, αλλά και για «να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι και να μην είναι η ασφαλιστική τους εισφορά ένα φόρος για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι», επαναβεβαίωσε το σχέδιο περικοπής των υψηλότερων συντάξεων, άνω των 1.000 ευρώ. Όλες οι συντάξεις του Οκτωβρίου (κύριες και επικουρικές) θα είναι, πάντως, μειωμένες, καθώς θα παρακρατηθεί η εισφορά ασθενείας 6%, καθώς και η πρώτη δόση των επιπλέον ποσών που προκύπτουν από την αναδρομική επιβολή της (από 1ης Ιουλίου).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν βέβαια ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία –με τον περιορισμό για φέτος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ– οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές. Βάσει υπολογισμών, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων, οριζόντια, τότε θα αγγίζουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%.

Με πληροφορίες από Ημερησία και Καθημερινή

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img