Τουλάχιστον 18,5 τρισ. δολάρια κρύβονται από πλούσιους ιδιώτες σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο, ποσό που αντιστοιχεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων άνω των 156 δισ. δολαρίων!
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη διεθνή οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam και είναι συγκλονιστικά. Τα χρήματα που λείπουν, είναι διπλάσια από το ποσό που απαιτείται για μπορέσει κάθε κάτοικος του πλανήτη να ζήσει πάνω από το 1,25 δολάριο την ημέρα – όριο της “ακραίας φτώχειας”.
«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι τόσα πολλά χρήματα επιτρέπεται να κάθονται αφορολόγητα, για να τη γλυτώνουν τα άτομα που μπορούν περισσότερο να αντέξουν οικονομικά να πληρώνουν για δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Πολλές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και την αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει αρκετό φορολογικό δυναμικό, σε κρυμμένα “ιδιωτικά” χρήματα, για να εξαλείψει την ακραία φτώχεια στον κόσμο δύο φορές”, δήλωσε ο Kevin Roussel της Oxfam.
Η Oxfam διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αυτού του παγκόσμιου offshore πλούτου – πάνω από $12 τρισ. – είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και η Μάλτα. Οι “παράδεισοι” διευκολύνουν την απώλεια πάνω από $100 δισ. σε παγκόσμια φορολογικά έσοδα. Το ένα τρίτο του offshore πλούτου βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους του Ηνωμένου Βασιλείου και παραμένει αδήλωτο και αφορολόγητο.
Η καταστολή των φορολογικών παραδείσων είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Oxfam απευθύνει έκκληση για τη σύνταξη μιας μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων, καθώς και μια συμφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά των φορολογικών παραδείσων και εκείνων που τους χρησιμοποιούν. Η ΕΕ φαίνεται να έχει αποτύχει σε αυτόν τον απλό στόχο.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη δεν μπορεί να στέκονται άπρακτοι, ενώ χάνονται δισεκατομμύρια από το παγκόσμιο δημόσιο πορτοφόλι, κάτω από τη μύτη τους”, δήλωσε ο Roussel.
Τα $156 δισ. των χαμένων φορολογικών εσόδων, εκτιμά η Oxfam, είναι μόνο ένα κλάσμα της συνολικής φορολογικής ζημίας, δεδομένου ότι αντανακλά μόνο το ποσό του φόρου που οι ιδιώτες αμελούν να καταβάλουν. Δεν περιλαμβάνουν τη φοροαποφυγή από επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες, των οποίων το κατ’ εκτίμηση κόστος μόνο για την Αφρική αγγίζει τα $160 δισ. ετησίως.