Λένε πως το δύσκολο αναφορικά με την γυμναστική είναι να το πάρεις απόφαση και να σηκωθείς από τον καναπέ. Να βάλεις φόρμα και sneakers και να κάνεις το πρώτο βήμα για σένα, το μεγάλο για την υγεία σου. Απαξ και συμβεί αυτό τα πάντα γίνονται διαφορετικά. Μέρα με τη μέρα η γυμναστική γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς σου και μία ευχάριστη συνήθεια που αισθάνεσαι «κενός» αν δεν την ικανοποίησης.
Και κάπου εκεί μπαίνει η κόκκινη γραμμή. Η στιγμή που δεν πρέπει να ξεπεράσεις το μέτρο γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να βλάψει το σώμα σου με καταστροφικές συνέπειες. Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με 9 σημάδια που σε προειδοποιούν πως ετοιμάζεται να περάσεις στην κόκκινη ζώνη.
1) Βάλε μέτρο
Η υπέρβαση των δυνατοτήτων κατά την διάρκεια της άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ένταση και πόνο. Επιπλέον, η υπερβολική ένταση του σώματος είναι ικανή να οδηγήσει σε τραυματισμούς στους μυς. Επομένως είναι σημαντικό να επιλέξεις ασκήσεις που είναι κατάλληλες για το επίπεδο προπόνησής σου.
2) Χρόνια κόπωση
Το να αισθάνεσαι κουρασμένος μετά από μια προπόνηση είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά αν δεν δίνεις στο σώμα σου τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ανακάμψει αυτό σταδιακά θα επιφέρει χρόνια κόπωση. Η σωστή διατροφή με αποθέματα υδατανθράκων και πρωτεϊνών για ενέργεια κρίνεται απαραίτητη και φρόντισε να έχεις φάει ένα σνακ λίγες ώρες πριν από την προπόνηση.
3) Απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους
Η άσκηση συνήθως οδηγεί σε όρεξη. Ωστόσο η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες όπως εξάντληση, απώλεια όρεξης και βάρους.
4) Αλλαγές στην διάθεση
Η υπερβολική ή έντονη προπόνηση μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες του στρες και να προκαλέσουν αλλαγές στην διάθεση. Μπορεί να αντιμετωπίσεις άγχος και έλλειψη συγκέντρωσης ή ενθουσιασμού.
5) Επίμονος μυϊκός πόνος
Ο παρατεταμένος μυϊκός πόνος και οι τραυματισμού που δεν επουλώνονται είναι επίσης σημάδια υπερβολικής προπόνησης. Μπορεί να αντιμετωπίσεις χρόνιο πόνο και η ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση. Είναι πιο δύσκολο για το σώμα σου να θεραπευτεί όταν είναι υπό την επήρεια συνεχούς πίεσης.
6) Χαμηλή απόδοση
Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση παραγωγικότητας και όχι σε βελτίωση. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχεις λιγότερη αντοχή, δύναμη και ευελιξία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη τον στόχων.
7) Αύξηση βάρους
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και αύξηση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές συχνά σχετίζονται με απώλεια μυϊκού ιστού, αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
8) Μειωμένη ανοσία
Μαζί με την αίσθηση της εξάντλησης μπορεί να διαπιστώσεις ότι αρρωσταίνεις συχνότερα.
9) Μειωμένη ποιότητα ύπνου ή αϋπνία
Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση και αλλαγές στην διάθεση. Η υπερβολική γυμναστική εξαντλεί τις ορμόνες του στρες γεγονός που καθιστά δύσκολο να κοιμηθείς και να προκαλέσει αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα.
Πηγή: playboy.gr