Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Α.Βατόπουλος: “Οι μεταλλάξεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να επιταχυνθεί”

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός και πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων, τόνισε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα, ειπε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της».
Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους, ανέφερε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας για το θέμα που έχει προκύψει με τις μάσκες, και ότι οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τον ιό σε σχέση με τις υφασμάτινες, είπε ότι «Δεν έχω καταλάβει να έχει αλλάξει κάτι με τις μάσκες. Αυτές που έχουν βαλβίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Ναι μεν προφυλάσσεται αυτός που τη φοράει, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, να έχουμε μια μάσκα που να προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Πηγή: iefimerida.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων