Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Αβοήθητη η Ελλάδα απέναντι στην απειλή της Τουρκίας

«Η έλλειψη καυσίμων αφήνει τον ελληνικό στρατό αβοήθητο μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα». Με αυτόν τον τίτλο το αμερικάνικο περιοδικό Newsweek, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά της τουρκικής επιθετικότητας, επειδή η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις της, και δημιουργεί απορίες γιατί το αμερικανικό περιοδικό ενδιαφέρεται τόσο πολύ.

Μοιάζει σαν να αποστέλλεται κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση επειδή δεν είναι τόσο “αμερικανοκεντρική” όσο οι προηγούμενες.

Μιλώντας στο Newsweek, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Κώστας Κολιόπουλος, αναφέρει ότι: «Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία ανακινεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο είναι μια προσπάθεια να μας δημιουργήσει φθορά».

Όπως αναφέρεται, από τις 31 ημέρες του Μαρτίου, μόνο κατά τις 10 δεν υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Στις 20 Μαρτίου, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον 38 φορές. Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ακολούθησαν δύο συμπλοκές με μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει αρκετές πολύ μεγάλες αγορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων μία αξίας €1,7 δισ για γερμανικά τανκς Leopard panzers», όπως εξηγεί ο Sam Perlo-Freeman, επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.

«Το ερώτημα είναι πόσο απαραίτητες ήταν πραγματικά αυτές οι αγορές “, ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το στρατό. Πρόσθεσε ότι οι περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες επηρέασαν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αγοράσουν καύσιμα.

Όπως αναφέρεται, η Τουρκία γνωρίζει ότι, αν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα ή σωστά συντηρημένο εξοπλισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Perlo-Freeman η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά η απόλυση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών σε μια χώρα με 50% ανεργία των νέων δεν θα ήταν μια καλή ιδέα. Επίσης, ανέφερε, η Κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το στρατό με το μέρος της, αφού, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίο ωστόσο αισθάνονται άνετα με με το δεξιό Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων