Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Act4Greece από την Εθνική: Η «βασίλισσα» ξέρει να «παίζει μπάλα»

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Έχω σημειώσει και με άλλη αφορμή την ικανότητα της σημερινής διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να «κάνει τη διαφορά», σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες. Κι αυτό επιβεβαιώνεται πάλι, με την πρωτοβουλία act4Greece που παρουσίασε προχθές η Πρόεδρός της Λούκα Κατσέλη. Χωρίς δόση υπερβολής η Εθνική έναντι των υπολοίπων φαίνεται όπως φαινόταν η Ρεάλ του Ρονάλντο έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομάδων. Ξέρει να «παίζει μπάλα», να ανοίγει δρόμους και να κρατάει τα σκήπτρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Το Act4Greece στηρίζεται πάνω σε μια πλατφόρμα Crowdfunding και πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η Εθνική Τράπεζα, είναι από τις λίγες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τράπεζες που διαχειρίζεται πλατφόρμα Crowdfunding, ένα πολυσυμμετοχικό μέσο που στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων από ιδρύματα, οργανισμούς, εταιρίες και μεμονωμένα άτομα, εντός και εκτός Ελλάδος, για την προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένου έργου, δράσης, ιδέας.

Μέσω του «act4Greece» καθίσταται εφικτή η χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων σε επτά κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς:

  • της πρόνοιας, υγείας & αλληλεγγύης,
  • κοινωνικής οικονομίας & επιχειρηματικότητας,
  • πολιτισμού & πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,
  • περιβάλλοντος & αειφορίας,
  • έρευνας, εκπαίδευσης & κατάρτισης,
  • νεανικής & καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και αθλητισμού.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του act4greece επιτρέπει τη δημιουργία συνεργιών, κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς την ίδια κατεύθυνση, μεγαλύτερη μόχλευση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση η κ. Κατσέλη: «Η συνεργασία, η συνέργια, η συνεννόηση, η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης αποτελούν προϋπόθεση κάθε μεγάλης επιτυχίας. Όσο πιο πολλές δυνάμεις ενωθούν, τόσο καλύτερο και τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό που θα πετύχουμε. Γι αυτό και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας να πετύχουμε απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Να στηρίξουμε συνανθρώπους μας και παιδιά που έχουν ανάγκη . Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους . Να στηρίξουμε πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα, μια νέα εικόνα της Ελλάδας στα μάτια ολόκληρου του κόσμου».

Η μεγάλη καινοτομία της πρωτοβουλίας είναι το crowdfunding. Είναι μια νέα πρακτική που μπαίνει πλέον στην καθημερινότητά μας καθώς αντανακλά μια παγκόσμια τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνει εντυπωσιακές επιτυχίες σε επιχειρηματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Είναι ήδη μια δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου. Είναι μια απλή, διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, όπου κάθε πολίτης, εταιρεία, φορέας, ΜΚΟ, και γενικά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να συνεισφέρει, με χρήματα ή σε είδος, στη στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών, όπως κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγγύης και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Παρά το γεγονός πως το crowdfunding αρχικά συνδέθηκε με τη χρηματοδότηση διαφόρων κοινωφελών έργων ή με τη χρηματοδότηση μορφών τέχνης, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως μια αποτελεσματική μέθοδος άντλησης κεφαλαίων για νεοσύστατες εταιρίες (startups) αλλά όχι μόνον.

Το γεγονός πως η Εθνική κάνει αυτό το βήμα εντάσσοντας το crowdfunding ως μια νέα μορφή κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής στη «βεντάλια» των υπηρεσιών της έχει ασφαλώς τεράστια σημασία και μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ευκαιρίες και για την ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή. Ειδικά δε, σε μια εποχή που όλοι αγαπούν το να μισούν τις τράπεζες, η φιλοσοφία «από ανθρώπους για ανθρώπους» που τόνισε η κ. Κατσέλη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια «νέα αρχή» στις σχέσεις του τραπεζικού συστήματος με την κοινωνία.

ΥΓ: Την περασμένη Κυριακή ο Ρονάλντο έκανε χατ-τρικ, και η Ρεάλ έριξε 6άρα (6-0) περπατώντας στην Εσπανιόλ. Η διαφορά της κλάσης φαίνεται πάντα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων