Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%. Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ, που αναθεώρησε επί τα χείρω τα συγκεκριμένα στοιχεία, διατηρεί αμετάβλητη τη μεταβολή (-0,2%) του ΑΕΠ σε μέγεθος όγκου.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση των στοιχείων για την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2015, καθώς και των στοιχείων για την εξέλιξη του κλάδου των πλωτών μεταφορών, όπως επίσης και στην ενσωμάτωση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου για την εξέλιξη των εισαγωγών πλοίων.
Με βάση τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, η μείωση κατά 1,3% προήλθε από τα εξής:
– Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο 2016 (ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,8% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%).
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2% έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3% έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
– Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού φέτος προβλέπεται ύφεση 0,3%, ενώ για το 2017 προβλέπεται να υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.
Μείωση 0,7% του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Αύγουστο
Μείωση 0,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών εισαγωγών στη βιοµηχανία τον Αύγουστο σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2015, έναντι µείωσης 12,8% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.Η συγκεκριμένη εξέλιξη στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται στις εξής µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών:
Στη µείωση του δείκτη τιµών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 0,2%, και
Στη µείωση του δείκτη τιµών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 1,1%.
Ο γενικός δείκτης τον Αύγουστο 2016 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουλίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι µείωσης 2,2% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2015.
Τέλος, παρατηρείται η ταυτόχρονη πτώση και στο γενικό δείκτη εισαγωγών στην βιομηχανία και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πράγμα πολύ ανησυχητικό για την οικονομία, καθώς από την μία μειώνεται η καταναλωτική ισχύς των πολιτών και από την άλλη η βιομηχανία κοντεύει να καταστραφεί ολοσχερώς λόγω των χαμηλών πτήσεων που κάνουν τα έσοδα των βιομηχανιών.