Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν αποκεφάλισαν την Μαχτζαμπίν Χακίμι, μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών

Συνχίζει η επέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα του Αφγανιστάν, με τις γυναίκες να υποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών.

Η Μαχτζαμπίν Χακίμι έγινε η δεύτερη βολεϊμπολίστρια που δολοφονήθηκε από το καθεστώς. Οι Ταλιμπάν έκοψαν το κεφάλι της αθλήτριας, η οποία ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας. Οι συμπαίκτριες της έχουν κάψει τα αθλητικά ρούχα τους και κρύβονται για να μην έχουν την ίδια κατάληξη.

Η φρίκη που ζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μοιάζει να μην έχει τέλος. Η προπονήτρια της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών μίλησε με το ψευδώνυμο Σουράγια Αφζάλι στην περσική «Independent» και τα λόγια της αποτελούν γροθιά για τον πολιτισμένο κόσμο. «Οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν μία από τις αθλήτριές μου. Όλες οι αθλήτριες ζουν μέσα στον φόβο. Από την εθνική μόνο δύο κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Η εθνική ιδρύθηκε το 1978 και αποτελούσε έναν φάρο ελπίδας για τα νέα κορίτσια. Σήμερα όλες είναι τρομοκρατημένες», υπογράμμισε.

Η Μαχτζαμπίν Χακίμι ήταν από τις κορυφαίες αθλήτριες βόλεϊ της χώρας.

Οι Ταλιμπάν χτύπησαν αρκετούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν μια διαδήλωση γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Καμπούλ.

Μια ομάδα είκοσι γυναικών κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας επί περισσότερο από μιάμιση ώρα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να μορφώνονται και να εργάζονται χωρίς να συλληφθούν ή να τους χτυπήσουν οι Ταλιμπάν που ήταν παρόντες στο σημείο.

Ντυμένες με πολύχρωμα μαντίλια, παλτό και παντελόνια οι διαδηλώτριες φώναζαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε», και ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια.

Οι διαδηλώτριες, τις οποίες είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, κρατούσαν κόλλες χαρτιού Α4 όπου είχαν γράψει «δεν έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων