Με πυροτεχνήματα και φαραωνικά άρματα εγκαινιάστηκε, το βράδυ της Πέμπτης, η «Λεωφόρος των Σφιγγών» στο Λούξορ της Αιγύπτου, σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση που στόχο έχει να αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Για την ανασκαφή της αρχαίας λεωφόρου, μήκους 2,7 χιλιομέτρων και ηλικίας 3.400 ετών, χρειάστηκαν δεκαετίες εργασιών – λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των εμφυλίων πολέμων. Ο «ιερός δρόμος» ήρθε στο φως το 1949 και συνδέει τους δύο μεγαλύτερους ναούς, το ναό του Λούξορ και το ναό του Καρνάκ. Διαθέτει περισσότερα από 1.050 αγάλματα σφιγγών και κριών και αποτελούσε τη διαδρομή πομπής για τους θεούς πριν από 3.000 χρόνια.
Η τελετή, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αναπαράσταση του αρχαίου φεστιβάλ «Οπετ», το οποίο πιστεύεται ότι κατά την εποχή του Νέου Βασιλείου ήταν η μεγάλη ετήσια γιορτή της γονιμότητας και της πλημμύρας του Νείλου (με πομπή αγαλμάτων θεοτήτων που παρήλαυναν στη «Λεωφόρο των Σφιγγών»), όπως και μουσική εμπνευσμένη από ιστορίες που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά στους τοίχους των ναών. Στους εορτασμούς, το «παρών» έδωσαν φαραωνικά άρματα και 400 νεαροί περφόρμερ με ενδύματα της εποχής των φαραώ, χορευτές, τυμπανιστές, σε ένα σόου με εντυπωσιακούς φωτισμούς και πυροτεχνήματα.
Στόχος της Αιγύπτου ήταν να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό της, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Η χώρα είδε τα έσοδά της μειωμένα κατά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, από 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλωστε, η προσέλκυση ξένων τουριστών και οι τουριστικές επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητα για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, που επιδιώκει να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται ότι προσπαθεί να φιμώσει πολιτικούς αντιπάλους και ΜΜΕ.
Κορυφαίοι αρχαιολόγοι της Αιγύπτου σημειώνουν ότι τα παλαιότερα ερείπια κατά μήκος του μονοπατιού είναι έξι κατασκευές που χτίστηκαν από τη βασίλισσα Χατσεψούτ, τη μοναδική γυναίκα φαραώ της Αιγύπτου, που χρονολογούνται γύρω στο 1400 π.Χ. Η «Λεωφόρος των Σφιγγών» χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους και πιστεύεται ότι ανακαινίστηκε από την Κλεοπάτρα, τη μυθική βασίλισσα των Πτολεμαίων. Η παράδοση άρχισε να σβήνει όσο περνούσε ο καιρός, ώσπου ο δρόμος εγκαταλείφθηκε εντελώς και τελικώς έγινε η ανασκαφή οχτώ αγαλμάτων το 1949 από τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο δρα Ζακάρια Γκονάιμ.
Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαγουάς αποκάλεσε την τοποθεσία του Λούξορ «το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο, ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο», που αφηγείται την Ιστορία της Αιγύπτου από την εποχή του 2000 π.Χ. μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Οπως δήλωσε, η παρέλαση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο, ότι «η Αίγυπτος είναι ασφαλής και απευθύνει μια πρόσκληση στους επισκέπτες να επιστρέψουν σε αυτήν». Επιπλέον, τον περασμένο Απρίλιο, 22 αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες μεταφέρθηκαν, με μια εξίσου εντυπωσιακή τελετή, από το Μουσείο του Καΐρου, όπου βρίσκονταν για έναν αιώνα, στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.