Εποικοδομητική χαρακτήρισε την συζήτηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά στράφηκε ξανά κατά της Αθήνας.
Μετά την σύνοδο των υπουργών Αμυνας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε εκ νέου ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διαλόγου. «Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Αναμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής συνάντηση το επόμενο διάστημα», είπε.
«Πάντα λέμε ότι οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις δεν είναι επωφελείς. Είπαμε στους συνομιλητές μας ότι κάποιοι πολιτικοί και ορισμένα άτομα μιλούν ακραία για αυτό το θέμα και ότι αυτό πρέπει αυτό να αποφευχθεί. Συνεχίζουμε να τους το λέμε. Εν τω μεταξύ, κάποιες ενέργειες, ιδίως οι εξοπλισμοί ενθαρρύνονται από ορισμένες χώρες, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν θα αποφέρουν όφελος. Γιατί; Γιατί προσπαθούμε να ζήσουμε μαζί με σχέσεις καλής γειτονίας, να επωφεληθούμε από κοινού από τον πλούτο και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μας ζουν με ασφάλεια και ευημερία. Εκτός αυτού, αν και είμαστε όλοι μέσα στο ΝΑΤΟ, η αναζήτηση κάποιων συμμαχιών εντός ΝΑΤΟ, πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι ότι θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας», πρόσθεσε.
Ο Ακάρ εμφανίστηκε ενοχλημένος σχετικά με τις συμφωνίες της Ελλάδας, τονίζοντας: «Λένε, ‘αυτό δεν είναι εναντίον της Τουρκίας. Τότε εναντίον ποιου είναι;». Όπως επισήμανε, η Τουρκία δεν υπήρξε απειλή για τους εταίρους της. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους εταίρους της. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Επίσης, η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είναι διατεθειμένη να μπει σε τέτοιες περιπέτειες. Πρέπει να δουν ότι αυτό θα κάνει τη ζωή του ελληνικού λαού ακόμη πιο δύσκολη», είπε.
«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ, εντός της οποίας βρισκόμαστε, είναι ο ισχυρότερος αμυντικός οργανισμός που υπάρχει σήμερα αλλά και κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Επομένως, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι άλλες επιδιώξεις δεν είναι αρμόζουσες, όσο βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν. Εάν υπάρχουν χωριστές συμμαχίες μεταξύ των συμμάχων εκτός ΝΑΤΟ, είναι επίσης ενάντια στο όραμα του ΝΑΤΟ για το 2030, το οποίο μιλάει για ενότητα. Το να προχωρήσουμε διαφορετικά και πέραν αυτού, θα σήμαινε διάβρωση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ο Ακάρ, μεταξύ άλλων.