Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Al Jazeera: Ισραηλινοί επιστήμονες βρήκαν το «κλειδί» για την αντιστροφή της γήρανσης

Ισραηλινοί επιστήμονες λένε ότι κατάφεραν όχι μόνο να σταματήσουν με επιτυχία τη διαδικασία βιολογικής γήρανσης αλλά και να την αντιστρέψουν, χρησιμοποιώντας μόνο οξυγόνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, στην οποία συνεργάστηκε το Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και το Ιατρικό Κέντρο Shamir, χορήγησαν οξυγόνο υψηλής πίεσης σε θάλαμο υπό πίεση και ανακάλυψαν ότι αντέστρεψαν και τις δύο διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση και την ασθένεια.

Χρησιμοποιώντας υπερβαρικές θεραπείες οξυγόνου (HBOT) σε ηλικιωμένους υγιείς ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση των τελομερών (άκρα χρωμοσώματος) και η συσσώρευση παλαιών και δυσλειτουργικών κυττάρων στο σώμα θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Δηλαδή, τα κύτταρα του αίματος των ενηλίκων μεγαλώνουν στην πραγματικότητα όσο προχωρά η θεραπεία. Περίπου 35 ενήλικες άνω των 64 ετών συμμετείχαν στη μελέτη και έλαβαν HBOT για 90 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging στις 18 Νοεμβρίου.

‘Ιερό δισκοπότηρο’

Ο Shai Efrati, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, διευθυντής των κλινικών Aviv στη Φλόριντα, δήλωσε στην The Jerusalem Post ότι η μελέτη δείχνει ότι η κυτταρική βάση για τη διαδικασία γήρανσης μπορεί να αντιστραφεί.

«Σήμερα η μείωση των τελομερών θεωρείται το« Άγιο Δισκοπότηρο »της βιολογίας της γήρανσης», είπε.

«Ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν φαρμακολογικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν την επιμήκυνση των τελομερών. Το πρωτόκολλο HBOT μας κατάφερε να το επιτύχει, αποδεικνύοντας ότι η διαδικασία γήρανσης μπορεί στην πραγματικότητα να αντιστραφεί στο βασικό κυτταρικό-μοριακό επίπεδο.

Η μελέτη, είπε ο Efrati, «δίνει ελπίδα και ανοίγει την πόρτα για πολλούς νέους επιστήμονες να στοχεύσουν τη γήρανση ως αναστρέψιμη ασθένεια».

Ο συνεργάτης του στο Ιατρικό Κέντρο Shamir, Διευθυντής Ιατρικών Ερευνών Amir Hadanny, δήλωσε ότι παρεμβάσεις όπως τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και έντονη άσκηση έχουν δείξει «κάποια ανασταλτική επίδραση στη μείωση των τελομερών», αλλά η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου είναι πιο αποτελεσματική.

«Στη μελέτη μας, μόνο τρεις μήνες του HBOT κατάφεραν να επιμηκύνουν τα τελομερή με ρυθμούς πολύ πιο πέρα από τις επί του παρόντος διαθέσιμες παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής», δήλωσε ο Hadanny.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φυσικές αλλαγές ήταν ισοδύναμες με το πώς τα σώματα των συμμετεχόντων ήταν σε κυτταρικό επίπεδο 25 χρόνια νωρίτερα.

«Δεν επιβραδύνουμε [απλώς] την πτώση – πηγαίνουμε προς τα πίσω το χρόνο», είπε ο Εφράτι.

Η θεραπεία με οξυγόνο βελτίωσε την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τις εκτελεστικές λειτουργίες στα θέματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Al Jazeera: ‘Backward in time’: Israeli scientists claim to reverse ageing
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων