Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Aljazeera: Εικόνες σοκ στο Ελ Σαλβαδόρ – Κρατούμενοι «κολλητά» παρά την πανδημία του κορωνοϊού

Κρατούμενοι σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ εξαναγκάστηκαν το Σάββατο να συγκεντρωθούν μαζικά σε έναν χώρο κατά τη διάρκεια lockdown στο σωφρονιστικό ίδρυμα, καθώς οι αρχές αγνόησαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό.

Οι εικόνες μάλιστα με τους κρατούμενους φυλακής να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο μετά το 24ωρο lockdown που διέταξε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ σε φυλακές όπου κρατούνται μέλη συμμοριών, έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως σημειώνει ο ξένος Τύπος, οι θάνατοι αυτοί αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό που σημειώθηκε σε μία μέρα από τότε που ο Μπουκέλε ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο και κάποτε κατείχε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στην Αμερική.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια λόγω της απειλής των συμμοριών.

Το Ελ Σαλβαδόρ επέβαλε μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα στην Αμερική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στη χώρα η καραντίνα ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου και η παραβίαση αυτής τιμωρείται με φυλάκιση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα έχουν κάνει εκστρατεία εναντίον των αυστηρών μέτρων και έχουν αμφισβητήσει ορισμένες από τις κρατήσεις που οδήγησαν σε φυλάκιση χωρίς να προηγηθεί δικαστήριο. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έχει αποφασίσει να ελευθερώσει ορισμένα άτομα που κρατούνται παράνομα, ωστόσο, ο Πρόεδρος της χώρας εξακολουθεί να υπερασπίζεται την εξουσία της αστυνομίας να κρατεί ανθρώπους και να τους στέλνει σε καραντίνα.

Salvadorean Government imposes solitary confinement of gang leaders in prison

Virus Outbreak El Salvador

Aljazeera: El Salvador inmates crammed together in prison lockdown
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων