Του Κωνσταντίνου Παντελή
Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών εκτιμάται ότι περίπου 500 μετανάστες έχουν πνιγεί αφότου το σκάφος που τους μετέφερε από την Αίγυπτο στη Μάλτα βυθίστηκε σκόπιμα από ανθρώπους-διακινητές, σύμφωνα με μια διακυβερνητική ομάδα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που εδρεύει στη Γενεύη δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητος έλεγχος για το τι συνέβη στο σκάφος με κατεύθυνση τη Μάλτα, κυρίως επειδή μόνο εννέα άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί. Οι ισχυρισμοί του ΔΟΜ προέρχονται από δύο Παλαιστίνιους, οι οποίοι διασώθηκαν από άλλο πλοίο και μεταφέρθηκαν στη Σικελία.
Οι Ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας από την πλευρά τους είπαν ότι βρέθηκαν επτά επιζώντες, οι οποίοι υπέφεραν από υποθερμία, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην Κρήτη. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν αναφορά σε σύγκρουση ανάμεσα σε ένα πλοίο που μετέφερε μέχρι και 500 μετανάστες και σε ένα δεύτερο σκάφος. Τελικά αποδείχθηκε πως το δεύτερο σκάφος ήταν αυτό στο οποίο επέβαιναν οι παράνομοι διακινητές των και η αιτία της εκούσιας σύγκρουσης ήταν η άρνηση των μεταναστών να υπακούσουν σε προτροπή των διακινητών να επιβιβαστούν σε μικρότερο σκάφος
Εάν οι μαρτυρίες είναι σωστές, περίπου 2.900 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα μέσα στο 2014 στην περιοχή της Μεσογείου σε σχέση με τους 700 καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι ασαφής και προσπαθεί να περισυλλέξει στοιχεία από πέντε ναυάγια. Μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Carlotta Sami, περιέγραψε το περιστατικό ως «χωρίς καμία αμφιβολία το πιο θανατηφόρo Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Μεσογείου που έγινε ποτέ» και ο οργανισμός ανέφερε ότι πίστευε πως τουλάχιστον 500 θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Λιβυκό ναυτικό ανέφερε ότι ένα άλλο πλοίο που μετέφερε περίπου 250 μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών κοντά στην Τρίπολη. Ενώ 36 άτομα επιβεβαιώθηκε ότι διασώθηκαν, πολλοί άλλοι θεωρούνται νεκροί.
Το σίγουρο είναι πως παρατηρούνται αυξημένοι αριθμοί ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από την Αφρική προς την Ευρώπη, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης βίας και του χάους που επικρατεί στη Λιβύη και τη Συρία. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τη Frontex, την υπηρεσία που παρακολουθεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, περισσότεροι μετανάστες είναι πιθανό να έχουν διακινδυνεύσει φέτος από ό, τι στην κορύφωση της Αραβικής Άνοιξης.
Ήδη μέχρι τα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν σχεδόν όσες παράνομες συνοριακές διελεύσεις υπολογίζεται πως συντελέστηκαν το 2011, όταν ο αριθμός τους έφθασε τις 140.000, σύμφωνα με τη Frontex.
Αυτό το περιστατικό βέβαια είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά από τραγωδίες που αφορούν τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα: Και φυσικά το τραγικό φαινόμενο της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα επανέρχεται στο προσκήνιο της πολιτικής εγείροντας μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία των μεταναστών. Συνοπτικά παραθέτουμε ανάλογα τραγικά συμβάντα από το 2003.
2014
22 Αυγούστου: Λιβύη: 170 παράνομοι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πεθαίνουν, όταν η βάρκα τους βυθίζεται ανοικτά των ακτών της Λιβύης κοντά στην Τρίπολη.
14 Σεπτεμβρίου: Λιβύη: Ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 200 Αφρικανούς μετανάστες βυθίζεται ανατολικά της Τρίπολης. Μόνο 36 διασώζονται.
2013
3 Οκτωβρίου: Ιταλία: Μία λέμβος με 500 παράνομους μετανάστες που ξεκίνησε από τη Λιβύη βυθίζεται κοντά στην Λαμπεντούζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 366 ανθρώπους.
2011
6 Απριλίου: Ιταλία: Περίπου 150 Σομαλοί πρόσφυγες εξαφανίζονται μετά από τη βύθιση της βάρκας τους νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.
2 Ιουνίου: Τυνησία: Περίπου 200 με 270 μετανάστες, ως επί το πλείστον από την υποσαχάρια Αφρική, χάνονται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στη Λαμπεντούζα. Το πλοίο τους βυθίζεται, αλλά 577 άνθρωποι διασώζονται.
17 Δεκεμβρίου: Ινδονησία: Ένα πλοίο που μετέφερε κυρίως Αφγανούς και Ιρανούς μετανάστες βυθίζεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιάβας, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, ενώ 47 διασώζονται.
2009
29 Μαρτίου: Λιβύη: Περισσότεροι από 220 παράνομοι μετανάστες εξαφανίζονται αφότου ένα πλοίο με κατεύθυνση την Ευρώπη βυθίζεται.
2008
7 Ιουνίου: Λιβύη: Τουλάχιστον 140 άνθρωποι πεθαίνουν ή εξαφανίζονται μετά από τη βύθιση ενός σκάφους μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.
2007
15-16 Δεκεμβρίου: Κόλπος του Άντεν: Περισσότεροι από 200 άνθρωποι πεθαίνουν, όταν δύο πλοιάρια που μεταφέρουν λαθρομετανάστες βυθίζονται μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης.
2006
29 Δεκεμβρίου: Υεμένη: σχεδόν 160 άνθρωποι πεθαίνουν ή εξαφανίζονται όταν δύο σκάφη συγκρούονται ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
2003
20 Ιουνίου: Τυνησία: Περισσότεροι από 210 άνθρωποι πεθαίνουν ή εξαφανίζονται αφότου ένα πλοίο που μετέφερε ανθρώπους από διάφορες αφρικανικές χώρες βυθίζεται.
Πηγές
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/15/migrant-boat-capsizes-egypt-malta-traffickers