«Μάχη» έχει ξεσπάσει μεταξύ των ομάδων συμφερόντων που έχουν διαμορφωθεί στον χώρο των ΑΠΕ, με αντικείμενο τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο νέο κούρεμα που ετοιμάζεται για τις ταρίφες. Και η μάχη αυτή δεν εξελίσσεται μόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών, αλλά και μέσα στις ίδιες τεχνολογίες.
Για παράδειγμα τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έχουν διαφορετικές στοχεύσεις από τα υπόλοιπα, οι παλιές επενδύσεις το βλέπουν αλλιώς το θέμα, ενώ όλοι ζητούν να μπει χέρι στα οικιακά φωτβολταϊκά, που για την ώρα μένουν ανέγγιχτα. Με λίγα λόγια η επενδυτική κοινότητα των ΑΠΕ, είναι πλέον «μια ωραία ατμόσφαιρα» και στη μέση βρίσκεται το υπουργείο που έχει δεσμευτεί με την τρόικα να μηδενίσει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ. Κάτι που δεν γίνεται χωρίς να κοπούν οι ταρίφες, γιατί οι αυξήσεις του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, έχουν τα όριά τους.
Ήδη μετά τις τελευταίες αυξήσεις, οι προβολές στα δεδομένα του λογαριασμού δείχνουν τάσεις σημαντικής μείωσης στο τέλος του 2013 και στο τέλος του 2014. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσο εύκολα η κυβέρνηση αύξησε το τέλος ΑΠΕ, το οποίο αφορά το σύνολο του πληθυσμού, δυσκολεύεται να εφαρμόσει μεθοδολογία για τον τρόπο που θα γίνει το κούρεμα. Και αυτό, παρά το ότι όλες οι πλευρές υποχρεώθηκαν να δεχτούν ότι οι ταρίφες θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 8% στις επενδύσεις που έγιναν, έναντι…. 30% που ήταν πριν από την επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου. Βλέπετε ότι οι 30.000 «επενδυτές» μετρούν περισσότερο από τα μερικά εκατομμύρια καταναλωτές.