Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Αμερικανός Yπουργός Άμυνας, Jim Mattis, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για ευρύτερη συνεργασία με στόχο τον περιορισμό της πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας στο περιφερειακό φόρουμ ασφάλειας στη Σιγκαπούρη αργότερα αυτή την εβδομάδα, με την Ουάσιγκτον παρακολουθεί για αρκετά χρόνια πλέον την επέκταση της Κίνας στη στρατηγική Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα επικρίνει την κινεζική υποστήριξη στη Βόρεια Κορέα, εγκαταλείποντας παράλληλα το εμπορικό σύμφωνο Ασίας-Ειρηνικού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο. Το τελευταίο δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων της Νοτιοανατολικής Ασίας ενόψει της ετήσιας διάσκεψης στη Shangri-la που ξεκινά την Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με άλλα κράτη στην ευρύτερη περιφέρεια.
Η πρόκληση του αμερικανικού ναυτικού στις κινεζικές αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την περασμένη εβδομάδα μπορεί να έχει άρει μερικές από τις ανησυχίες για την ευρύτερη αμερικανική εμπλοκή στο ζήτημα. Εντούτοις, Ασιάτες αξιωματούχοι και διπλωμάτες εξακολουθούν να προσδοκούν μια σαφέστερη ερμηνεία της πολιτικής του Trump όταν ο Mattis μιλήσει στη Σιγκαπούρη το Σάββατο.
Ο Abraham Denmark, πρώην αναπληρωτής υπουργός άμυνας για την Ανατολική Ασία, δήλωσε ότι ενώ η εστίαση του Mattis θα πρέπει να είναι στη Βόρεια Κορέα – ίσως το πιο πιεστικό πρόβλημα του Trump όσον αφορά στην ασφάλεια – είναι εξίσου σημαντικό να εκπονήσει μια ευρύτερη στρατηγική για να αμβλύνει τις ανησυχίες.
Σαφώς και η επικέντρωση των ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα έχει οξυνθεί από δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ – η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν τη Δευτέρα – και από δύο δοκιμές πυρηνικών βομβών από τις αρχές του περασμένου έτους, αλλά και από τον όρκο του Κιμ Γιονγκ ουν για ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν ότι στη Σιγκαπούρη ο Mattis πιθανόν να τονίσει την απειλή της Βόρειας Κορέας και τη μεγάλη σημασία που έχει μια πιθανή συνεγασία των χωρών Ασίας-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση των οπλικών προγραμμάτων της Β. Κορέας, καθώς οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα και άλλους εταίρους στην περιοχή για την επιβολή κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.
Κι ενώ οι συνεργάτες του Mattis εξακολουθούν να επεξεργάζονται την επερχόμενη ομιλία του, οι πρόδηλες ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα, θα σημάνουν αναπόφευκτα λιγότερη έμφαση στο ζήτημα της ενίσχυσης και οχύρωσης των τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εκ μέρους του Πεκίνου. Η ανοικοδόμηση των νησιών θεωρείται ως προσπάθεια της Κίνας να εδραιώσει τις αμφισβητούμενες αξιώσεις της στη θάλασσα, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς θαλάσσιας κυκλοφορίας στον κόσμο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι παρά τις προθέσεις του Trump στο Πεκίνο, η Κίνα εξακολουθεί να φαίνεται απρόθυμη να συμφωνήσει sε αυστηρότερες κυρώσεις, εκτός εάν η Βόρεια Κορέα κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις διενεργώντας κάποια επιπλέον πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται άμεσα με το πρόγραμμα ICBM.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως επιμένουν με τη σειρά τους ότι η διοίκηση παραμένει ευρύτερα αφοσιωμένη στην περιοχή.
Το Πεντάγωνο αναφέρει επίσης ότι υποστηρίζει “κατ ‘αρχήν” την πρόταση του γερουσιαστή John McCain, του επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, για αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού κατά 7,5 δισ. Δολάρια.
Την ίδια στιγμή, ενώ η διαρκής εκτίμηση του Trump προς τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping έθεσε αμφιβολίες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία σχετικά με το αν θα μπορούσαν να υπολογίζουν στην Ουάσινγκτον ως ασπίδα ενάντια στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας, το Πεντάγωνο προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα την περασμένη εβδομάδα.
Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος πιέζει την αμερικανική πλευρά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα και τις αντίστοιχες απειλές στον τομέα της ασφάλειας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρείται αδήρητη η ανάγκη να παρουσιαστεί μια συμπαγής πολιτική και στρατηγική για την συγκεκριμένη περιφέρεια και για τις σχέσεις με την Κίνα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επιχειρησιακό. Κι αυτός ίσως είναι ο βασικός άξονας στον οποίο θα πρέπει να στηριχθούν οι δηλώσεις του Mattis την ερχόμενη Παρασκευή.
Πηγές: Reuters, Euronews