Το επόμενο διάστημα «θα απελευθερώσουμε ηλεκτρικό χώρο και τότε θα εξετάσουμε το θέμα των μικρών Φ/Β αλλά και των Ενεργειακών Κοινοτήτων» ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ και μίλησε για τις επιδοτήσεις, τις επενδύσεις ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση.
-«Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά είναι μια οικονομική πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του Balkan Energy Forum που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.
Ο κ. Σκυλακάκης υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι ο ίδιος ως ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2010 που κρίθηκε η ζωή των λιγνιτικών εργοστασίων «έδωσε μάχη για την επιπλέον παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων».
Εξήγησε ότι «η απολιγνιτοποίηση ήταν γνωστή με ημερομηνίες από το 2010» κι ότι εκτός από τις ώρες λειτουργίας των μονάδων «η αύξηση των τιμών του co2 έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στον λιγνίτη αφού το κατέστησε ακριβό καύσιμο ακόμη και στις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες».
ΑΠΕ: «η περίοδος των επιδοτήσεων έχει τελειώσει»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το βήμα του Ενεργειακού φόρουμ έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην ενεργειακή κοινότητα αλλά και στους μικρούς η μεγάλους επενδυτές των ΑΠΕ.
Ξεκαθάρισε ότι «η περίοδος των επιδοτήσεων έχει τελειώσει, ότι δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα ο καταναλωτής να πληρώσει νέες επιδοτήσεις και ότι για τα επόμενα χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε επιδοτήσεις ύψους 800 εκατ. /χρόνο που αφορούν συμφωνημένες παλιότερες υποχρεώσεις μας». Εξήγησε ακόμη ότι η απότομη μείωση των τιμών στις ώρες λειτουργία των φωτοβολταϊκών δημιουργεί ελλείμματα στον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ.
-«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην διείσδυση ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο κι ότι το μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα έχει μια δύσκολη περίοδο μετάβασης» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι στα ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας «έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, ενώ στα θέματα της αντλιοταμίευσης χρειάζονται ακόμη περισσότερα χρόνια».
Προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια «η πορεία των τιμών στο ηλεκτρικό σύστημα θα είναι πορεία προς τα κάτω με βίαιες αναταράξεις που θα έχουν περιόδους με υψηλές και χαμηλές τιμές».
Τόνισε ότι «οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν θα πρέπει να θεωρούν τη ζήτηση δεδομένη» κι έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Απριλίου 2024 όπου οι ΑΠΕ κατέγραψαν αρνητικές τιμές με αποτέλεσμα «να αναγκαστούμε να πληρώνουμε αυτούς που αγόραζαν μέσω εξαγωγών την ενέργεια που παράξαμε».
-«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια δύσκολη άσκηση» τόνισε ο κ Σκυλακάκης ότι «πρέπει να κινούμαστε με μέτρο, ώστε οι επενδύσεις που θα γίνουν να είναι βιώσιμες».
Ηλεκτρικός χώρος, μικρά φ/β και ενεργειακές κοινότητες
Απαντώντας στην αναφορά του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη για τις ενεργειακές κοινότητες της δυτικής Μακεδονίας που δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα «θα απελευθερώσουμε ηλεκτρικό χώρο και τότε θα εξετάσουμε το θέμα των μικρών Φ/Β αλλά και των Ενεργειακών Κοινοτήτων». Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι ορισμένοι επενδυτές «δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα έργα για τα οποία έχουν ζητήσει ηλεκτρικό χώρο».
Τέλος, ανέφερε ότι «οι δημόσιοι πόροι θα είναι περιορισμένοι κι ότι πρέπει να τους χρησιμοποιούμε με την μέγιστη αποτελεσματικότητα» κι ότι σε αυτό το πλαίσιο «η κυβέρνηση προσπάθησε να αυξήσει την κοινωνική λειτουργία των όλων συστημάτων σε όφελος των πολιτών».
Τετράτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο
Ο κ. Σκυλακάκης περιόδευσε στα περίπτερα της Έκθεσης με το ενδιαφέρον του να εστιάζεται στο περίπτερο του ΑΠΘ με την τεχνολογία δέσμευσης co2 αλλά και σε ένα Κοζανίτη νέο επιχειρηματία που έχει καταφέρει να κατασκευάσει ένα τετράτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο.
Ο κ. Σκυλακάκης συζήτησε την δυνατότητα το ηλεκτρικό ποδήλατο που διαθέτει και χώρο για μεταφορά προϊόντων να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς προϊόντων σε πόλεις που διαθέτουν σπάνιο ιστορικό κέντρο σε μικρές νησιωτικές περιοχές ή σε πιλοτικά πράσινα μικρά χωριά.
ecopress.gr