Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2022

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι αριθμοί στα κομπιουτεράκια είναι τοποθετημένοι ανάποδα;

Στο ένα πληκτρολόγιο, αυτό του κινητού σου τηλεφώνου, η διάταξη των αριθμών από επάνω αριστερά ξεκινάει από «1, 2, 3».

Αντίθετα σε αυτό του πληκτρολογίου του υπολογιστή σου αλλά και στο παραδοσιακό κομπιουτεράκι, η διάταξη ξεκινάει από το 7, 8, 9. Όμως και τα 2 πληκτρολόγια έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το «0» σε περίοπτη θέση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση, όπως αναφέρει το rise.gr, εντοπίζεται στον τρόπο που είχαν κατασκευαστεί οι παλιές ταμειακές μηχανές, στις οποίες το «0», ένα από τα πιο απαραίτητα στις καθημερινές συναλλαγές πλήκτρα, έπρεπε να είναι εύκολα προσβάσιμο στα δάκτυλα. Γι’ αυτό ήταν τοποθετημένο κάτω κάτω, σε περίοπτη θέση.

Όταν εμφανίστηκαν οι αριθμομηχανές (a.k.a κομπιουτέρακια), δεν ξέφυγαν από τον ίδιο κατασκευαστικό κανόνα.

Γιατί όμως η διάταξη των αριθμών στα τηλεφωνικά πληκτρολόγια είναι διαφορετική; Η απάντηση ανάγεται επίσης στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στην εποχή όπου η τηλεφωνική εταιρεία Bell κατασκεύασε τα πρώτα πληκτρολόγια στην ιστορία της τηλεφωνίας. Οι μηχανικοί της εταιρείας ήταν διχασμένοι, ανάμεσα στην εφαρμογή ενός πληκτρολογίου με διάταξη 2 σειρών από 5 αριθμούς ή σε μια διάταξη 3 σειρών από 3 αριθμούς. Επιχείρησαν να καλέσουν απλούς καταναλωτές και να τους ζητήσουν να δοκιμάσουν τις 2 διατάξεις και να τους πουν ποια είναι η πιο εύκολη στη χρήση. Τελικά, επικράτησε εκείνη των 3 σειρών, με το 1-2-3 στη κορυφή έτσι, για να μην σε μπερδεύει!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων