Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

Βελτιωμένη η ρευστότητα στον κλάδο επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης αλλά κρούει «καμπανάκι» για την ποιότητα των κεφαλαίων λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας. Που τοποθετεί τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η S&P μετά την αναβάθμιση της χώρας σε «ΒΒ» την Παρασκευή.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα δοθούν από την Ευρώπη θα τονωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές, η πίστωση αλλά και η ζήτηση στην οικονομία, κάτι που θα βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα να απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια και να καθαρίσει τους ισολογισμούς του.

Όπως επισημαίνει, η αύξηση των εγχώριων καταθέσεων σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη εκκαθάριση των ισολογισμών και την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ έχουν βοηθήσει σε βελτίωση της ρευστότητας του κλάδου.

Η S&P επισημαίνει ωστόσο τη θέση της ότι η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή, καθώς σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο, ενώ η ικανότητα παραγωγής κερδών είναι περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, προχωρά σε αναβάθμιση των Εθνική, Eurobank και Alpha BankΑΛΦΑ -0,16% σε «Β+» από «Β» και της Πειραιώς σε «Β» από «Β-». Για όλες τις τράπεζες το outlook είναι σταθερό.

Πηγή: Euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων