Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Αναβάθμιση με ύφεση

Λίγες ώρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων σε B- από CCC, από τον οίκο Fitch, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωνε ότι το α΄ τρίμηνο του 2013 ξεκίνησε με πτώση του ΑΕΠ 5,3% (σταθερές τιμές 2005)!

Ωστόσο, το ερώτημα για τους πολίτες – φορολογούμενους είναι πότε θα σταματήσει η ύφεση και πώς. Η αποχή του ΣΕΒ από την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η επιστράτευση των καθηγητών, η καθημερινή βία εναντίον μεταναστών και οι συνέπειες της μακρόχρονης ανεργίας, αλλά και η συνεχιζόμενη φιλολογία για νέα μέτρα δεν δημιουργούν κλίμα σταθερότητας για την κοινωνία.

Η αναβάθμιση της Fitch ήρθε αφ΄ ενός καθυστερημένα από τον Φεβρουάριο και αφ΄ ετέρου δεν βγάζει ακόμα τα ελληνικά ομόλογα από τα «σκουπίδια». Η δε πτώση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2013 σε τρέχουσες τιμές, στα 42,255 δισ. ευρώ σημαίνει 7% χαμηλότερα έναντι του α΄ τριμήνου του 2012. Δηλαδή, η πτώση που βιώνει η αγορά είναι 7%!… την ώρα που για ολόκληρη τη χρονιά η κυβέρνηση υπολογίζει την ύφεση στο 4,2%.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Moody’s εκτιμά ότι ή ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι εντονότερη και μεγαλύτερη χρονικά, γεγονός που επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές. Η Moody’s εκτιμά επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες χώρες του G20 θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,2% το 2013 και στο 1,9% το 2014, ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες βλέπει ανάπτυξη 5,5% φέτος και άλλο τόσο το 2014.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων