Δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμενόταν να προχωρήσει στην αναβάθμιση της χώρας κατά μια βαθμίδα.
Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, ο Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.
Στην τελευταία έκθεση ο οίκος Moody’s εστίαζε σε δύο βασικούς κινδύνους: τη μη τήρηση, από τις ελληνικές αρχές, των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και την πολιτική αβεβαιότητα.
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να χάσουν οι Έλληνες το έδαφος που έχουν κερδίσει, όπως ο μυθικός Σίσυφος, σημειωνόταν. «Αν και υπάρχουν πολλές εξωτερικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να διακόψουν την οικονομική ανάκαμψη (όπως οι αυξανόμενες προστατευτικές πολιτικές και οι συνεχιζόμενοι εμπορικοί πόλεμοι), η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο βασικούς εγχώριους κινδύνους για μία διατηρήσιμη επάνοδο στις διεθνείς αγορές.
«Πρώτον, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στους πιστωτές, εφαρμόζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας. Δεύτερον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικούς κινδύνους. Κυρίως, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει μία αλλαγή εξουσίας στις επόμενες εκλογές στις αρχές του 2019, που θα μπορούσε να ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά το αν η χώρα θα θεσπίσει τις αναγκαίες πολιτικές για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο το κρατικό χρέος».
Η προηγούμενη αξιολόγηση στην κατηγορία «Β3», από τον Moody”s, με θετική προοπτική, είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου.