Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη παραδώσει τις εισηγήσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια λάθους λόγω των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων αφορούν επί της ουσίας δύο επίπεδα:
Σε δύο επίπεδα οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές που ισχύει ακόμη το συγκριτικό σύστημα. Αυτό το σκέλος της μεταρρύθμισης είναι πιθανό να προχωρήσει κανονικά φέτος, καθώς στις περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος οι τιμές βάσει των οποίων υπολογίζονται και τώρα οι φόροι, διακρίνονται από αδικία. Από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε νέες περιοχές, θα προκύψει πρόσθετη φορολογητέα ύλη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Στον φετινό προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί ακριβώς οι ίδιοι φόροι από ακίνητα με πέρυσι. Το Δημόσιο θα βεβαιώσει περισσότερους φόρους από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και θα τους «επιστρέψει» μέσω της μείωσης των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (για την ακρίβεια μέσα από την αύξηση των μειωτικών συντελεστών του τελικού ποσού που σήμερα κυμαίνονται από 20% έως και 30%).
Οι φόροι επί των ακινήτων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικό θέμα. Ως εκ τούτου, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα και το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ή όχι.
Πάντως, ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή μέσα στο τρέχον έτος. Δηλαδή, ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, για τους υπολογισμούς των φόρων μεταβίβασης, οι νέες τιμές θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται από το 2022 και μετά.
πηγή: economico.gr