«Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους μας» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.
Ο υπουργός, επισήμανε πως η ΕΛΑΣ με επιστήμονες και καταρτισμένους αστυνομικούς προσπαθούν και συμβάλλουν καθημερινά στην αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης παγκόσμιας μάστιγας, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να κοιτά προς την άλλη κατεύθυνση, κανείς δεν δικαιούται να πει ότι το θέμα δεν τον αφορά. Τα θύματα πρέπει να μιλούν, όλοι να τα ακούμε και σαν οργανωμένη κοινωνία να τους τείνουμε το χέρι».
Ανέφερε πως η ΕΛΑΣ το 2019 χειρίστηκε 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το 2020 καταγράφηκαν 5.413 περιστατικά. Το 2021 είχαμε 8.776 περιστατικά και το 2022, μέχρι και τον Ιούλιο οι υποθέσει ήταν 6.204.Ειδικότερα για τα περιστατικά γυναικοκτονιών: το 2020 είχαμε τέσσερις δολοφονίες, το 2021 δεκαπέντε -και το 2022 – μέχρι 15 Αυγούστου είχαν σημειωθεί οκτώ δολοφονίες.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως η ΕΛΑΣ στον τομέα της αυτό κινείται σε τρείς άξονες: στην πρόληψη, στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και τη διερεύνηση κάθε αξιόποινης πράξης.
Σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν 6 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Στην Ομόνοια, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Αγία Παρασκευή, τον ‘Αλιμο και τη Θεσσαλονίκη. Με συνολική δύναμη 81 στελεχών. Και από την ίδρυσή τους μέχρι και τις 31 Ιουλίου έχουν χειριστεί περισσότερες από 2.000 υποθέσεις!
Προανήγγειλε ότι εντός Οκτωβρίου ιδρύονται 12 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και θα είναι: στην Καλλιθέα, τις Αχαρνές, τη Λάρισα, τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, την Πάτρα, τον Βόλο, την Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και τις Σέρρες. Το κάθε γραφείο, θα έχει από 10 έως 15 στελέχη που θα έχουν λάβει ειδική εκπαίδευσης. Επισήμανε πως το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην επιτελική δομή της ΕΛΑΣ στελεχώνεται από αστυνομικούς, κατά προτίμηση κατόχους πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων Νομικών, Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών σπουδών.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως έχει εκδοθεί αναλυτικός Οδηγός Αστυνομικής Ανταπόκρισης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στον οποίο περιλαμβάνονται ενημερωτικά – πληροφοριακά στοιχεία και διευκρινίσεις, που αφορούν στις διατάξεις της νομοθεσίας και ορίζονται πρωτόκολλα και διαδικασίες, βάσει των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων και των επιμέρους Διαταγών των Εισαγγελικών λειτουργών και της Ηγεσίας του Σώματος. Ταυτόχρονα εξελίσσονται δράσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Αριάδνη 2, JUSTROM 3), με ποσό χρηματοδότησης ύψους 322.402,64 ευρώ, ενώ η ενδοοικογενειακή βία εντάσσεται ως γνωστικό αντικείμενο στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας (Σχολή Αξιωματικών, Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης), τόσο στο πλαίσιο σχετικών μαθημάτων, όσο και διαλέξεων, εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, σχετικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών ανέφερε πως το έτος 2020 εκπαιδευτήκαν 1.592 αστυνομικοί. Το 2021 εκπαιδευτήκαν 740 αστυνομικοί και το 2022, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 868 αστυνομικοί και αυτές οι επιμορφώσεις επιμόρφωση θα συνεχιστούν.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το εργαλείο «panicbutton» όπου θα είναι ένα «κομβίο έκτακτης ανάγκης» και θα αξιοποιείται από γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκονται σε κίνδυνο και, εξαιτίας αυτής της κατάστασης κινδύνου, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS). Το εργαλείο αυτό, είπε ο υπουργός, προγραμματίζεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, για τις περιοχές αρμοδιότητας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Βέβαια, έως τότε παραμένει ενεργή η γραμμή «15900», σε 24ωρη βάση, κάθε μέρα του χρόνου για όσους αναζητούν βοήθεια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρέλτης είπε πως φαίνεται ότι ο υπουργός με όσα αναφέρει «δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το μέγεθος, τις διαστάσεις και των απαιτήσεων που έχει η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος». Δεν άκουσα, είπε ο βουλευτής «καμία διακριτή διάκριση των γυναικοκτονιών». Επισήμανε ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών ήταν διάρκειας μόλις τεσσάρων ημερών. Δεν ακούσαμε, είπε ο κ. Σκουρλέτης, για την στελέχωση αυτών των Γραφείων με γυναίκες αστυνομικούς. Να υπάρχει μια άμεση διασύνδεση των γραφείων αυτών με ειδικούς νομικούς που είναι αναγκαίοι να επιστρατευτούν για να συνδράμουν σε τέτοια περιστατικά. Να υπάρχει μια διακριτή διεύθυνση και όχι τμήμα μιας διεύθυνσης. Με υπάρχει μια πανελλαδική δικτύωση. Η αστυνομία, τόνισε ο βουλευτής οφείλει να συμβάλλει για να σπάσει η σιωπή που είναι πολύ πιο έντονη στην περιφέρεια και κυρίως χρειάζεται να υπάρξει μια ολιστική αντιμετώπιση και ένας ευρύτερος σχεδιασμός με όλους τους φορείς.
Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ο κ. Σουρλέτης, ανέφερε στον υπουργό πως είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι προτεραιότητά σας αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ και απέναντι στους φοιτητές. Η πολιτική σας αυτή, είπε ο βουλευτής «είναι δημόσιος κίνδυνος. Δυναμιτίζει την κοινωνία» και ζήτησε «πάψτε να χτυπάτε τα παιδιά, τους φοιτητές. Αποσύρετε το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μην πυροδοτείτε την ένταση για να συσπειρώσετε ένα ακροδεξιό εκλογικό κοινό, προσπαθώντας να σπάσετε την πολιτική σας απομόνωσή σας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Ασφάλεια των προσώπων που είναι στο πανεπιστήμιο και θεωρούμε ότι είναι ντροπή αυτό που έγινε με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου του κρέμασαν αυτή την ταμπέλα. Όπως, αυτονόητο είναι σε ένα πανεπιστήμιο να μην υπάρχει μια βιβλιοθήκη» και υπογράμμισε πως «η Αστυνομία δεν είναι εκεί για να ελέγχει ούτε τις πολιτικές πεποιθήσεις των φοιτητών ούτε τις εκλογικές τους διαδικασίες , ούτε τις κοινωνικές τους σχέσεις, αλλά σε συνεργασία με τις πρυτανικές και πανεπιστημιακές αρχές να αντιμετωπίζει εγκληματικές δραστηριότητες όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών, το παραεμπόριο, βιασμούς και άλλες έκνομες πράξεις […] Εσείς όμως θέλετε ένα πανεπιστήμιο μπάχαλο και δεν νοιάζεστε για τα παιδιά του ελληνικού λαού και την μόρφωσή τους».
Έβρος
Ο υπουργός, επίσης, αναφέρθηκε και στο περιστατικό των καταγγελιών της περίφημη υπόθεση των «38» στον Έβρο και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως « δεν είχατε ούτε λίγη τσίπα με το να ζητήσετε συγνώμη» για τα «χοντροκομμένα ψέματα που είπατε. Για μια νησίδα η οποία ανήκει στην τουρκική επικράτεια και για την οποία μας κατηγορούσατε ότι περίπου την εκχωρούμε στους Τούρκους και ότι είμαστε προδότες της πατρίδας, αφού είμαστε δολοφόνοι και σκοτώσαμε ένα παιδί για το οποίο ουδέποτε έχει αποδειχθεί ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο». Συνεπώς, πρόσθεσε ο υπουργός, «δεν μου κάνει καμία μεγάλη εντύπωση για αυτά που λέτε. Δική μου προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των συνόρων της πατρίδας και η ασφάλεια των πολιτών. Ξεκινώντας από τον Έβρο, από εκεί που η ΕΛΑΣ μαζί με τον Ελληνικό Στρατό και χιλιάδες ακρίτες υλοποιούν το πρόγραμμα «ΑΚΡΙΤΑΣ» και φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας μας που είναι και σύνορα της ΕΕ, σύνορα του δυτικού κόσμου με την Τουρκία η οποία βάναυσα εργαλειοποιεί ανθρώπους και για τους οποίους εσείς έχετε πιεί το αμίλητο νερό.
Επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία
Ο υπουργός, τέλος αναφέρθηκε και στην χθεσινή επίθεση που έγινε στα γραφεία του «ΣΥΡΙΖΑ» στη Σίνδο λέγοντας πως «είναι απολύτως καταδικαστέα. Σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές ενέργειες δε χωρούν διακρίσεις. Απαιτείται η καθολική αποδοκιμασία από όλα τα κόμματα, από όλους τους πολίτες.Όπως είναι αυτονόητο, έχω ήδη δώσει εντολή να ενταθούν οι έρευνες για τη σύλληψη των δραστών» υπενθυμίζοντας πως «πεδίο επίθεσης, αντίστοιχης σε θράσος και δειλία, υπήρξε πριν μια εβδομάδα και το πολιτικό μου γραφείο και, μόλις πριν από τρεις ημέρες, ο ίδιος προσωπικά έγινα δέκτης διαδικτυακών απειλών. Είναι σαφές ότι η εναντίωση στη βία πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Χωρίς αστερίσκους. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Επειδή δηλητηριάζει την πολιτική μας ζωή, επειδή τραυματίζει βαθιά την ίδια τη Δημοκρατία μας».