Το λάθος της Τρόικας με το πρώτο Μνημόνιο και ότι επακολούθησε δεν κόστισε μόνο 9 δις. ευρώ στην Ελλάδα, όπως λέει η μελέτη «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου Προγράμματος Προσαρμογής» των ερευνητών του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Τηλέμαχου Ευθυμιάδη και Σωτήρη Παπαϊωάννου και του επιστημονικού συνεργάτη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, Παναγιώτη Τσίντζου, αλλά πολύ περισσότερο.
Η μελέτη είναι προφανώς ορθή, αλλά έχει στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Σε νέα ανάλυσή του ο κ. Παπαϊωάννου εκτιμά πως η μεσοπρόθεσμη τάση μεταβολής του ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητική μέχρι και το 2015 και θα διαμορφωθεί στο -1,28% την περίοδο 2011-2015. Η μελέτη υπολογίζει ότι η παταγώδης αποτυχία του πρώτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, στοίχισε περίπου 3 δισ. στην ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση, καθώς «ψαλίδισε» το ΑΕΠ κατά 1,63% και βύθισε την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, αλλά υπέσκαψε και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Οι τρεις ερευνητές καταλήγουν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -3,84% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ το ποσοστό αυτό θα περιοριζόταν στο -2,21% αν δεν είχε αποτύχει το πρώτο Πρόγραμμα Προσαρμογής.
Η λάθος πολιτική και η συνέχισή της που οδηγεί τη χώρα σε 7ετή βαθιά ύφεση έχει ανυπολόγιστο κόστος αν συνυπολογιστεί ο πρόσθετος δανεισμός που προκάλεσε, το κόστος από το κούρεμα των ομολόγων, τα πολλαπλασιαστικά φαινόμενα από την ανεργία κ.ο.κ. Ορισμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν σωρευτικά τη ζημιά σε ένα ΑΕΠ…