Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Αυτές τις μέρες εκτυλίσσονται ραγδαία οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση, τόσο από πλευράς εταίρων, όσο και από πλευράς δανειστών. Η κυβέρνηση έδειξε την Πέμπτη πως περνά στην αντεπίθεση, καθώς δεν πλήρωσε την δόση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ και ζήτησε την ομαδοποίηση τους και την αποπληρωμή τους στις 30 Ιουνίου.
Οι δόσεις που ομαδοποίησε η Κυβέρνηση ανέρχονται στο 1,5 δις ευρώ. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποτελεί απόπειρα για να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος για να διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση το τελικό κείμενο της συμφωνίας και εφόσον όλα πάνε καλά να αποπληρώσει την δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που πρέπει να έχουν λήξει οι διαπραγματεύσεις.
Από την μία είναι μία κίνηση που δείχνει ότι η Κυβέρνηση ξέρει να ρισκάρει και από την άλλη πλευρά ίσως να είναι λανθασμένη, διότι γνωρίζει πως στο τέλος του μήνα εκτός από την δόση στο ΔΝΤ θα πρέπει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Και ίσως η κίνηση της ομαδοποίησης να προκαλέσει αναταραχές στις σχέσεις της χώρας με το ΔΝΤ.
Απόδειξη της άποψης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν αναμένει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, την Παρασκευή (5 Ιουνίου) ή θα ζητήσει σύμπτυξη των δόσεων, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία –«μην ανησυχείτε», τόνισε συγκεκριμένα. Επίσης έδειξε να είναι βέβαιη πως η χώρα μας θα καταβάλει τη δόση (της Παρασκευής) και θα τιμήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια και πρόσθεσε:
«Μπορώ να ακούω μόνο όσα λένε τα μέλη μας. Η Ελλάδα είναι μέλος του θεσμού και με βάση τις ενδείξεις του ίδιου του πρωθυπουργού– ακόμη και χθες βράδυ – οι πληρωμές γίνονται, η πληρωμή θα γίνει – ήταν τα λόγια του – και να μην ανησυχώ. Έχω εμπιστοσύνη αυτή θα συνεχιστεί να γίνεται».
Σε άλλη ερώτηση αν έχει υποβληθεί αίτημα των ελληνικών αρχών να πληρωθούν στο τέλος του μήνα όλες οι δόσεις του Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως δεν είναι θέμα που συζητείται δημόσια και σίγουρα είπε ότι δεν γνώριζε.
Όπως τόνισε: «Όταν ένα κράτος μέλος ζητά μια συγκεκριμένη δέσμη όρων – δεν είναι κάτι σε γνώση μου – δεν είναι κάτι που συζητούμε δημόσια. Για την πληρωμή της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είπε να μην ανησυχώ. Μπορεί να εξαχθεί εύκολα πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο προσκήνιο» (καταβολής δόσεων στο τέλος του μήνα).»
Το απόσπασμα αυτό δείχνει την ενόχληση της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς όπως είπε και η ίδια ο Πρωθυπουργός της είπε να μην ανησυχεί και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την δόση της.
Εν κατακλείδι, η μη καταβολή της δόσης αποτελεί δείγμα τακτικής της κυβέρνησης και η τακτική αυτή είναι εν μέρει ορθή αλλά σε λάθος στιγμή. Είναι σε λάθος στιγμή, διότι τα χρήματα που διέθετε η χώρα έχουν πλέον εξαντληθεί οπότε οι δανειστές γνωρίζουν πως πλέον υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του κράτους και ίσως να εξαντλήσουν της αυστηρότητα τους.
Ο Πρωθυπουργός κέρδισε χρόνο με αυτήν την κίνηση και αυτό που έκανε είναι να γυρίσει στην Αθήνα να ενημερώσει την Βουλή και το κόμμα του για την διαπραγμάτευση και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις. Παρόλα αυτά η κίνηση που έκανε ήταν για μία μόνο φορά και πλέον η χώρα βρίσκεται σε άσχημο σημείο για να συνεχίσει τις κινήσεις της τακτικής οπότε ή θα πάει στην ρήξη και στις εκλογές ή θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο κόμμα και να βρει συμμάχους εντός του Κοινοβουλίου.