Λιγότερες από 20 ημέρες απομένουν για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης. Όπως επισημαίνουν πηγές η δοκιμαστική φάση έλαβε τέλος και την σκυτάλη θα πάρει η εμπορική λειτουργία του έργου στις 30 Απριλίου.
Ήδη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade Κωστή Σιφναίο, αυξημένο ενδιαφέρον εκφράζεται από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και άλλες χώρες της περιοχής για το έργο. «Αποτελεί μέρος μιας δυναμικής και στρατηγικής πρωτοβουλίας, του κάθετου διαδρόμου, που θα έχει γεωπολιτικά μεγάλη σημασία, καθώς θα βελτιώσει τη διάθεση LNG στην ΝΑ Ευρώπη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η «ζήτηση όλων αυτών των αγορών ξεπερνάει τα 65 bcm ετησίως. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις να καταστεί η Αλεξανδρούπολη σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή».
Ειδικότερα, το έργο έχει ήδη «κλειδώσει» το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών καθώς έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο της δυναμικότητας από νέες εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).
Το έργο
Το FSRU που είναι ύψους 380 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.
Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.
Της Μαρίνας Ξυπνητού από το ypodomes.com