Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Από τι προκαλείται το τρίξιμο των δοντιών το βράδυ και πώς να το αποφύγετε

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και μάλιστα χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, τρίζουν τα δόντια τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το άγχος και το στρες.

Το φαινόμενο είναι μάλιστα αρκετά κοινό, αφού το κάνει το 10%-20% των ενήλικων, όπως αναφέρει ο καθηγητής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Sunil Wadhwa, ενώ το ίδιο ποσοστό ενήλικων έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το τρίξιμο των δοντιών.

Πώς θα το κατάλαβετε

Αν δεν σας το έχει αποκαλύψει ακόμα ο σύντροφός σας είναι πολύ πιθανό να το ανακαλύψει ο οδοντίατρός σας σε μια τυχαία επίσκεψη. Μπορεί βέβαια κι εσείς οι ίδιοι να το καταλάβετε αν ξυπνάτε με έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στο σαγόνι, στο στόμα ή ακόμη και στα αυτιά. Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος, αλλά ο βρυγμός (επισήμως το τρίξιμο των δοντιών) μπορεί να είναι επίσης παρενέργεια μιας ευθυγραμμισμένης γνάθου ή ακόμη και ορισμένων φαρμάκων.

Αν και τις περισσότερες φορές το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό, παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών, ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό, πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, υπερτροφία του μασητήρα, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής και πονοκεφάλους.

Πώς να αποφύγετε τις επιπτώσεις

Το καλύτερο θα ήταν να μετριάσετε το άγχος και το στρες με τεχνικές χαλάρωσης και γυμναστική. Επειδή όμως τα λόγια απέχουν από την πράξη, τουλάχιστον για να μην επιδεινώνετε το άγχος αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, καθώς αυξάνουν την ένταση στο σαγόνι. Μπορείτε επίσης ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας ένα ειδικό μασελάκι το οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και θα λειτουργεί ως φραγμός στην πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια του τριξίματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων