Σκληραίνει τη στάση της η εφορία απέναντι στις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και συγκεκριμένα τις αποδείξεις που εκδίδουν από τις ταμειακές τους μηχανές.
Με νεότερη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή διευκρινίζεται ότι το μέτρο του «κλεισίματος» των επιχειρήσεων για 2 έως και 10 μέρες, δεν αφορά μόνο στη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και στη μη διαβίβασή τους στην ΑΑΔΕ, όπως έχουν υποχρέωση.
Η απόφαση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, από τις 31 Οκτωβρίου 2022, με εξαίρεση, όσες από τις 170.000 επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί τότε να μην έχουν αποστείλει έγκαιρα τα στοιχεία τους και συμμορφώθηκαν μετά την αποστολή email από τη ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι: «οι διαπιστώσεις παραβάσεων μη διαβίβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ταμειακών μηχανών από την 31.10.2022 και μέχρι και τον χρόνο δημοσίευσης της νέας απόφασης, δηλαδή 18.3.2023 λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή των κυρώσεων του μέτρου της αναστολής ή της ειδικής χρηματικής κύρωσης προσαυξημένων λόγω υποτροπής».
Σε συνάρτηση με το πλήθος των αποδείξεων που πιάστηκαν στα δίχτυα των ελεγκτών αλλά και ενδεχόμενο υποτροπής, η απόφαση ορίζει ότι:
- Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται από τους ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης, και εφόσον πριν την αποχώρηση των ελεγκτών από την επαγγελματική εγκατάσταση κοινοποιείται σχετικό σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου.
- Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλλεται:
Α) Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της μη διαβίβασης των στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ.
Δηλαδή 10 στοιχεία ή μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών μεγαλύτερη των 500 ευρώ.
Β) Άμεσα για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, και:
Γ) Για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τον πρώτο έλεγχο, διαπιστώνονται εκ νέου ανάλογες παραβάσεις (μη έκδοση και μη διαβίβαση).
Πηγή: ertnews.gr