Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Αποσύρεται η Ουγγαρία από την παγκόσμια συμφωνία του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα εγκαταλείψει τη συμφωνία του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, πριν από την οριστική της έγκριση.

Ο Πέτερ Σιτζάρτο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «απειλή για τον κόσμο» και πως το «έγγραφο αυτό τάσσεται εντελώς κατά των συμφερόντων ασφάλειας της Ουγγαρίας».   Η συμφωνία θα υιοθετηθεί επισήμως τον Δεκέμβριο, αλλά η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο στο Μαρόκο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ουγγαρία θα αντιταχθεί επίσης στη συμφωνία αν αυτή τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε.

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο μια σειρά διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο μιας μη δεσμευτικής Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Μετανάστευση, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Στόχος είναι «να ενισχυθεί η συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες της τις εκδοχές», υπογραμμίζει το 25σέλιδο προσχέδιο του κειμένου της «Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση».

Στο προσχέδιο τονίζεται ότι θα διασφαλίζεται «η κυριαρχία των κρατών», ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μετανάστευσης» και επισημαίνεται ότι «είναι κρίσιμο η διεθνής μετανάστευση να μας ενώνει παρά να μας διχάζει».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img