Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιες συσκευές αφορά

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο

Οι συσκευές

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:

– Ψυγεία

– Καταψύκτες

– Κλιματιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

– πλυντήρια ρούχων

– πλυντήρια πιάτων

– ηλεκτρικές κουζίνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μάλιστα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος. Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά.

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Παρότι δεν έχει παρουσιαστεί ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 300.000 ίσως και 300.000 δικαιούχους.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα έχουν:

  • πολίτες με χαμηλά εισοδήματα
  • πολύτεκνοι
  • μονογονεϊκές οικογένειες
  • Άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι το ποσοστό της επιδότησης θα ξεκινά από το 35% και θα φτάνει το 50%. Η μέση επιδότηση θα κυμανθεί στα 300 ευρώ, ενώ στόχος είναι τα νοικοκυριά των δικαιούχων να κάνουν εξοικονόμηση έως 30% στην κατανάλωση ενέργειας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων