Επεισοδιακά εξελίχθηκε χθές η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Περίπου 50 μέλη φοιτητικών συλλόγων από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, έπειτα από απόφαση που πήραν σε γενικές συνελεύσεις, ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα της συνεδρίασης, στον 7ο όροφο του κτιρίου της Πρυτανείας, και η συμμετοχή στη διαδικασία.
Οταν το αίτημά τους απορρίφθηκε, κατέβηκαν στο ισόγειο του κτιρίου, γνωστοποιώντας, σε συζήτηση με τον αντιπρύτανη Ερευνας και Συντονισμού, Θεόδωρο Λαόπουλο, την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους για ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου προκειμένου να καταθέσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου, πέντε μέλη του πρυτανικού συμβουλίου και τρεις πρόεδροι Τμημάτων κατέβηκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας και οι φοιτητές επανέλαβαν το αίτημα για ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου, ζητώντας, για να τους αφήσουν να αποχωρήσουν, δέσμευση για ικανοποίηση του αιτήματος.
«Μας κλείδωσαν στο ισόγειο»
«Μας κλείδωσαν στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης και δε μας άφηναν να πάμε ούτε έξω, ούτε επάνω. Μας καταλόγιζαν την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου. Εμείς τους εξηγήσαμε ότι και να θέλαμε δε θα μπορούσαμε να υποσχεθούμε ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για ανοιχτή συνεδρίαση, όταν αυτοί δεν μπορούν να υποσχεθούν ότι δε θα κλειδώσουν τα μέλη της Συγκλήτου, όπως έκαναν με εμάς», δήλωσε ο κ. Λαόπουλος.
Τελικά, οι φοιτητές, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως κανένας εργαζόμενος δεν παρεμποδίστηκε να φύγει, αποχώρησαν, τονίζοντας ότι θα επιμείνουν στο αίτημα για ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου και θα αποφασίσουν από σήμερα πώς θα κινηθούν στη συνέχεια.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο, στην οποία αναφέρει: «Το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την ομηρία την οποία υπέστησαν τα μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καμία πρόοδος στα ακαδημαϊκά πράγματα δεν επιτυγχάνεται με τη βία».