Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Αύξηση του τέλους των ΑΠΕ δείχνει η έκθεση της Κομισιόν

Γράφαμε πρόσφατα ότι τα ελλείμματα του λογαριασμού από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά κυρίως), θα φτάσουν σε σημείο που θα καθίσταται αναπόφευκτη η αύξηση του ειδικού τέλους που επιβαρύνει τους λογαριασμού ηλεκτρικού. Τα μέτρα για τις ΑΠΕ με τη μορφή υπουργικής απόφασης και νομοσχέδιου, δεν περιλάμβαναν κάτι τέτοιο.

Ήρθε όμως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτήν και στο ειδικό κεφάλαιο για την ενέργεια, η αύξηση ή καλύτερα ο τριπλασιασμός του σημερινού τέλους ΑΠΕ που ανέρχεται σε 9,32 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, θεωρείται δεδομένη και μάλιστα από τον επόμενο μήνα. Στη σχετική ανάλυση που κάνει η έκθεση, υπολογίζει ότι όλα τα άλλα μέτρα που έχει λάβει ή θα λάβει η κυβέρνηση μειώνουν μεν το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, ωστόσο η εξάλειψή του στο τέλος του 2014, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση με το μνημόνιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με τον τριπλασιασμό του τέλους σε 27 ευρώ. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση με 2,7 λεπτά η κιλοβατώρα που μαζί με το ΦΠΑ στρογγυλοποιείται σε 3 λεπτά. Έτσι για μία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με 60 ευρώ ή 15 ευρώ το μήνα.

Από την αύξηση αυτή όπως είναι φυσικό η ΔΕΗ δεν εισπράττει τίποτε, αφού τα σχετικά ποσά θα οδεύσουν προς τους «επενδυτές» των ΑΠΕ και πρωτίστως των φωτοβολταϊκών. Μοναδική ελπίδα για τον περιορισμό της αύξησης του τέλους ΑΠΕ, είναι να εφαρμοστεί διαφορετική μέθοδος για τον υπολογισμό της τιμής χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα ελλείμματα του λογαριασμού. Μέχρι τότε όμως αναμείνατε στο ακουστικό σας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων