Πολλοί άνθρωποι εξετάζουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και βλέπουν ελάχιστους λόγους ελπίδας. Αλλά δεν μπορώ να μην αισθάνομαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος έχει πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή—και μπορούμε να βρούμε τα πράγματα που χρειαζόμαστε αλλά δεν έχουμε ακόμη.
Ενώ ο αγώνας μας κατά της κλιματικής αλλαγής απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, συνεχίζω να εμπνέομαι από το καινοτόμο πνεύμα που έχει εξαπολυθεί σε όλο τον κόσμο για να βρούμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η αισιοδοξία μου πήρε άλλη μια μεγάλη ώθηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο νέο Doerr School of Sustainability του Πανεπιστημίου Stanford. Το σχολείο δυνάμωσε χάρη στη γενναιοδωρία του John και της Ann Doerr, οι οποίοι το υποστηρίζουν με ένα δώρο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ιστορία του Στάνφορντ.
Περιοδεύοντας σε ερευνητικά εργαστήρια και συναντώντας καθηγητές και φοιτητές σε αυτό το μοναδικό σχολείο, ενθουσιάστηκα από τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα στην εργασία για να ανταποκριθώ στις προκλήσεις της ενέργειας και της βιωσιμότητας του σήμερα και του μέλλοντος.
Μπήκα στο εργαστήριο του καθηγητή Thomas Jaramillo και έμαθα για τη συναρπαστική έρευνα σε εξέλιξη για τη μετατροπή του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα και λίπασμα. Εκεί κοντά, επισκέφτηκα τον καθηγητή William Tarpeh και άκουσα για την εκπληκτική προσπάθειά του να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υγρών αποβλήτων μας, κυρίως των ούρων, ανακτώντας πολύτιμους πόρους από αυτά, όπως άζωτο, φώσφορο, λίθιο και ακόμη και χρυσό!
Το Stanford Doerr School of Sustainability, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο μήνα, ιδρύθηκε με στόχο την επιτάχυνση λύσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Δεδομένου του επείγοντος της αποστολής του, το σχολείο έχει συγκεντρώσει πολλούς ακαδημαϊκούς κλάδους κάτω από μια στέγη, συμπεριλαμβανομένων των επιστημών της γης και των πλανητικών επιστημών, της ενεργειακής τεχνολογίας, των βιώσιμων πόλεων, του φυσικού περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού, της ανθρώπινης κοινωνίας και συμπεριφοράς και της ανθρώπινης υγείας και περιβάλλον Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο θα επιτρέψει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών, αλλά επιτρέπει επίσης στους μαθητές να ακολουθήσουν διπλά πτυχία, γεφυρώνοντας την επιστήμη και τις επιχειρήσεις, το δίκαιο και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Οι προκλήσεις του κόσμου διασχίζουν πολλούς διαφορετικούς κλάδους και η επόμενη γενιά ηγετών θα πρέπει να μπορεί να κάνει το ίδιο.
Η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι ένα από τα δυσκολότερα καθήκοντα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε σχεδόν τα πάντα τα επόμενα 30 χρόνια για να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Αυτό θα απαιτήσει πολλές νέες καινοτομίες. Θα απαιτήσει επίσης από όλους μας -ακτιβιστές, αιρετούς αξιωματούχους, ηγέτες επιχειρήσεων, φιλάνθρωπους και πολίτες- να εμπλακούμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δουλεύοντας μαζί για αυτόν τον κοινό στόχο, όπως είδα μαθητές και ερευνητές σε αυτό το νέο σχολείο, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία, τις ζωές μας και τον πλανήτη μας προς το καλύτερο.