Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Σε ποια περίπτωση η θέα μιας κατσαρίδας που μας πλησιάζει θα μπορούσε να μας προκαλέσει χαρά; Η απάντηση είναι η περίπτωση στην οποία έρχεται για να μας σώσει τη ζωή…
Νέο ερευνητικό πρόγραμμα στο North Carolina State University, στις ΗΠΑ, έχει αναπτύξει ‘βιονικές’ κατσαρίδες οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων σε περίπτωση σεισμού. Οι κατσαρίδες αυτές είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικό τσιπ στην πλάτη τους και μικρόφωνο που μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις του εντόμου.
Τα πλάσματα αυτά που είναι ζωντανοί οργανισμοί αλλά λειτουργούν ως ρομπότ, αποκαλούνται «βιομπότ» (biobots), θα μπορούν να εισχωρούν σε χώρους μέσα από πολύ μικρές διόδους και να ανακαλύπτουν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε χαλάσματα όπως συμβαίνει συχνά σε σεισμούς.
Η έρευνα έχει τίτλο «Ακουστικοί σένσορες και βιομποτική έρευνα και διάσωση» και αναφέρει ότι τα έντομα βιομπότ έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα παραδοσιακά τεχνητά ρομπότ. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ικανότητα που έχει το σώμα τους να κινούνται σε στενά περάσματα.
Τα μικρόφωνα με τα οποία οι κατσαρίδες είναι εξοπλισμένες μπορούν να αντιλαμβάνονται ήχους μέσα στα χαλάσματα. Οι κατσαρίδες θα αναζητούν το σημείο από το οποίο προέρχεται ο ήχος και θα βοηθούν να καταλάβουμε τι είδους είναι. «Ο στόχος είναι να χρησιμοποιούμε τα βιομπότ με υψηλής ανάλυσης μικρόφωνα ώστε να διακρίνουμε ‘χρήσιμους ήχους’ όπως ανθρώπους που ζητούν βοήθεια από ‘μη χρήσιμους ήχους’ όπως η διαρροή ενός σωλήνα» αναφέρει ο Alper Bozkurt μέλος της ομάδας των ερευνητών, σύμφωνα με το Russia Today, από όπου διαβάζουμε την είδηση. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο ήχος είναι το καλύτερο μέσο για να βρούμε επιζώντες μέσα σε ερείπια.
Στα πλαίσια αυτής της τεχνολογίας έχει αναπτυχθεί ένα είδος «αόρατου φράχτη» που αποτρέπει τις κατσαρίδες να φύγουν από το πεδίο στο οποίο διεξάγεται η έρευνα αλλά και να μην υπερκαλύπτουν το πεδίο έρευνας, η μία της άλλης. Ένας από τους στόχους συνέχειας της μελέτης είναι να μπορεί να οδηγηθεί το έντομο και προς σημεία που εκπέμπουν φως, με τη χρήση μικρών φωτοβολταικών πάνελ στην πλάτη τους.
Είναι μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές ανάπτυξης τεχνολογίας πάνω σε ζωντανούς οργανισμούς, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ρομπότ. Οι βιονικοί οργανισμοί δεν αποτελούν πλέον ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Μια άμεση εφαρμογή βεβαίως που πιθανόν να μην αναφέρεται σήμερα από τους επιστήμονες είναι ότι αντίστοιχες τεχνολογίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική βιομηχανία ανοίγοντας ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στο κομμάτι στρατιωτικών επιχειρήσεων που αφορά «αναγνώριση». Η επαναστατική τεχνολογία ωστόσο είναι σήμερα μία από τις σοβαρότερες ελπίδες μας για εξέλιξη των ερευνών διάσωσης οι οποίες γίνονται πάντα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς καθοδηγείται το έντομο με τη βοήθεια του ήχου: