Mε τα βαθιά κίτρινα και πορτοκάλι χρώματα του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης να πέφτουν στο Αιγαίο Πέλαγος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα του άνοιξε για να φιλοξενήσει τουρίστες το καλοκαίρι.
«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε την θρυλική φιλοξενία της Ελλάδας και να καλωσορίσουμε ξανά τον κόσμο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαντορίνη. «Πιστεύουμε ότι διατρέχουμε έναν εξαιρετικά υπολογισμένο κίνδυνο», είπε. «Δεν είναι επιλογή να μην κάνεις τίποτα.»
Ο πρωθυπουργός σηματοδότησε μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και μια ακόμη που θα παρακολουθούν προσεκτικά άλλες χώρες.
Η γη των γαλαζοπράσινων νερών, των νησιών και των μαγευτικών παραλιών είχε μια πιο ήπια κρίση σε σύγκριση με τους άλλους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η κυβέρνηση απέσπασε διεθνώς εύσημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, με τους θανάτους να μην ξεπερνούν τους 200. Αλλά εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πανδημικό πόλεμο, έρχεται το στοίχημα για τον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.
Η χώρα ανοίγει ξανά τη Δευτέρα για τους ξένους επισκέπτες με τις πρώτες προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις να φθάνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις μεγαλύτερες πόλεις, αν και με διαφορετικούς κανόνες εισόδου ανάλογα με τον τόπο προέλευσης.
Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν, με ορισμένες πιθανές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες. Οι πτήσεις θα επιτραπούν και στα περιφερειακά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων νησιών όπως η Σαντορίνη.
Το ερώτημα είναι εάν η άφιξη των επισκεπτών θα προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ακόμα ένα δαπανηρό lockdown.
Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς καθώς και οι νέοι κανόνες για τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων αποτελούν μέρος του σχεδίου πρόληψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του είχε αρκετά στοιχεία για να «νιώσει άνετα να ανοίξει στον κόσμο». Ακόμα και μικρά νησιά έχουν λάβει ειδικό εξοπλισμό για τεστ», είπε.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμβουλος της κυβέρνησης για το πώς να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αναγνώρισε την πιθανότητα αύξησης των περιπτώσεων, ακόμη και αν όλοι εξεταστούν για τον ιό πριν από την άφιξή τους.
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε γυάλινο βάζο», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. »
Ενώ το οικονομικό πλήγμα από τον κορωνοϊό είναι παγκόσμιο, η Ελλάδα μόλις στάθηκε στα πόδια της από την τελευταία οικονομική κρίση.