Προβληματισμό εγείρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τρίτη, σύμφωνα με δύο καλά ενημερωμένες πηγές.
This morning, the first Typhoon short-range ballistic missile developed by #Turkey was tested.
The tests were successful, the rocket flew 561 km from Rize to Sinop, – Turkish media. pic.twitter.com/Xu2jvdhv6v
— Newsistaan (@newsistaan) October 18, 2022
Όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκε ειδική πλατφόρμα κινητού τηλεφώνου για τη δοκιμή, από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι, Ριζούντα, περί τις 07:00 το πρωί.
Ο πύραυλος, σύμφωνα με το Bloomberg, διένυσε μια απόσταση 561 χιλιομέτρων και κατέπεσε στα ανοικτά της Σινώπης.
Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μυστικού εγχειρήματος, που ονομάζεται Tayfun και αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Πάντως, οι υπεύθυνοι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την οποιαδήποτε πληροφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα προέβη, πριν από δύο χρόνια, στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση των ΗΠΑ οι οποίες με τη σειρά τους ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων.
Μενέντεζ: Προειδοποιεί την Τουρκία με βέτο στα F-16
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα». Με αυτή τη δήλωση ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επιχείρησε, πριν από λίγες ημέρες, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει μετά την απομάκρυνση των δύο τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των μαχητικών F-16.
Οι εν λόγω τροπολογίες είχαν κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Ωστόσο, η αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη υπερψηφιστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων μετά το πέρας των μεσοπρόθεσμων εκλογών.
Ωστόσο, όπως έσπευσε να εξηγήσει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι τροπολογίες αποτελούν μόνο ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με αυτό τον τρόπο, ο Αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διαθέτει το συγκεκριμένο δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.