Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας[1], το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρόσφατη απόφαση του σχετικά με τους Γερμανούς κατόχους ελληνικών ομολόγων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την ζημιογόνα για αυτούς ανταλλαγή τίτλων το 2012, μπορούν να επιδιώξουν την αποζημίωση τους από την Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2012, οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων υπέστησαν 53,5% κούρεμα στην ονομαστική αξία των τίτλων που παρακρατούσαν και αρκετοί εξ αυτών που δεν δέχθηκαν την προσφορά αυτή στη Γερμανία προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη.
Τα γερμανικά δικαστήρια ζήτησαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωματεύσει κατά πόσο οι αγωγές αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία «αστικών ή εμπορικών υποθέσεων», κάτι που επιτρέπει στους ενάγοντες να στραφούν νομικά κατά ενός κράτους.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι υπάγονται στην κατηγορία αυτή.
Με αυτόν τον τρόπο το Δικαστήριο αποφάνθηκε τα ακόλουθα: «Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η έκδοση ομολόγων δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε την άσκηση εξουσιών οι οποίες είναι υπέρμετρες σε σύγκριση με τους κανόνες που έχουν εφαρμογή στις σχέσεις μεταξύ των ιδιωτών.» Από αυτήν την απόφαση δεν προκύπτει καθόλου το αν θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση από την ελληνική πλευρά ή όχι.
Στην ουσία, αυτή η απόφαση αν τελικά θα πρέπει να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους Γερμανούς κατόχους ελληνικών ομολόγων αναμένεται να φέρει μεγάλες αναταράξεις λόγω της ήδη επιβαρυμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στη χώρα από την προσπάθεια για διαπραγμάτευση.
Μπορεί να έχει και πολιτικές συνέπειες με την έννοια ότι οι Γερμανοί ομολογιούχοι θα πιέσουν την Κυβέρνηση τους να πιέσει ακόμα περισσότερο για λήψη μέτρων και με γρήγορη αποπληρωμή του χρέους προς τους ομολογιούχους, οπότε σίγουρα το ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί θα είχε πολλές δυνατότητες να επιδεινωθεί.
Εν κατακλείδι, η απόφαση αυτή για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και κυρίως για οικονομικούς λόγους. Αυτό που μένει να εξεταστεί είναι η υποδοχή της απόφασης από την Ελληνική και την Γερμανική Κυβέρνηση και αν πως θα αντιδράσει η καθεμιά.
[1] Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ημερησίας