Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Φαίνεται τελικά πως τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μόδα το να πλαστογραφεί κάποιος το πτυχίο του και να ψάχνει για δουλειά στη Βουλή. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς βρέθηκαν και πάλι 7 υπάλληλοι της Βουλής με πλαστά πτυχία, οι οποίοι και απολύθηκαν. Φαίνεται μάλιστα ότι αυτή η μόδα πριμοδοτήθηκε δεόντως και από πολιτικούς, ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς.
Πρόκειται για έναν επιστημονικό σύμβουλο στο γραφείο του Κώστα Σημίτη, μία τέως γραμματέα βουλευτή, μία δακτυλογράφο και τέσσερις ειδικούς φρουρούς.Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν εντοπιστεί στη Βουλή άλλοι 16 υπάλληλοι με πλαστούς τίτλους σπουδών.
Σχετικά με τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, το ΦΕΚ της απόφασης που υπογράφει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός στο αρχείο του, αίτησης αναγνώρισης πτυχίου, καθώς και ατομικού φακέλου στο όνομα του εν λόγω υπαλλήλου, και ως εκ τούτου, η πράξη αναγνώρισης του τίτλου της αλλοδαπής, «την οποία προσκόμισε εν γνώσει του και για ίδιον όφελος προκαλώντας δολίως και υποβοηθώντας την παράνομη πρόσληψή του και η οποία πράξη αποτέλεσε απαραίτητο τυπικό προσόν προσλήψεως στην ανωτέρω οργανική θέση», είναι πλαστή. Ο υπάλληλος προσλήφθηκε το 2011.
Οι υπόλοιποι έξι υπάλληλοι προσκόμισαν πλαστό απολυτήριο Λυκείου, το οποίο αποτελούσε τυπικό προσόν για τον διορισμό τους. Η πλαστογράφηση διαπιστώθηκε μετά από διασταύρωση στοιχείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, όπου υποτίθεται ανήκει το σχολείο απ’ όπου αποφοίτησαν.
Η τέως συνεργάτιδα βουλευτή διορίσθηκε το 2001 σε προσωποπαγή θέση στον κλάδο ΔΕ1 Διοικητικό – Λογιστικό της Βουλής, ως δόκιμος υπάλληλος, ενώ το 2003 μετατάχθηκε σε κενή οργανική θέση της (τότε) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς/Νομαρχιακό Διαμέρισμα Πειραιά (νυν Περιφέρεια Αττικής).
Η δακτυλογράφος τοποθετήθηκε στη Βουλή το 1996 σε κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου και το 1999 διορίστηκε σε κενή οργανική θέση στον κλάδο ΔΕ1 Διοικητικό – Λογιστικό. Απολύεται διότι δεν επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του απολυτηρίου Λυκείου, που, αν και έχει εκδοθεί από το σχολείο (13ο ΓΕΛ Αθηνών), δεν ανήκει στην ίδια.
Από τους τέσσερις ειδικούς φρουρούς, οι δύο πλαστογράφησαν απολυτήριο, (καθώς δεν διέθεταν γνήσιο), ενώ οι άλλοι δύο πλαστογράφησαν τον βαθμό του απολυτηρίου.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ