Μέχρι το απόγευμα οι Αρχές αναζητούσαν τον άνδρα με τον λευκό μπουφάν και το καπέλο, που βρίσκεται στη φωτογραφία δίπλα στους δύο καμικάζι ως τον Ναζίμ Λααχραουί, ειδικό στην κατασκευή βομβών, του οποίου το DNA είχε βρεθεί σε ζώνες με εκρηκτικά στο Παρίσι.
Ωστόσο αργά το απόγευμα και μετά από τις πληροφορίες των βελγικών ΜΜΕ, που ήθελαν τον Λααχράουι να έχει πέσει στα χέρια της αστυνομίας, έγινε γνωστό πως ο επονομαζόμενος και «μηχανικός» είναι τελικά ένας από τους δύο μαυροντυμένους καμικάζι.
Μετά από την δραματική αλλαγή στο σκηνικό αυτό, η αστυνομία πια ερευνά για να ταυτοποιήσει τον άνδρα με το καπέλο και το λευκό μπουφάν, που όπως φαίνεται άφησε πίσω του πριν από τις εκρήξεις μια βαλίτσα γεμάτη εκρηκτικά και μάλιστα μεγαλύτερης ισχύος από τις άλλες δύο, η οποία ωστόσο εξουδετερώθηκε από Βέλγους πυροτεχνουργούς.
Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ οι τρομοκράτες είχαν ετοιμάσει και μια τέταρτη βόμβα την οποία όμως αναγκάστηκαν να αφήσουν στο διαμέρισμα που διέμεναν στη συνοικία Σάερμπεκ καθώς η εταιρεία ταξί έστειλε από λάθος κανονικό αυτοκίνητο και όχι μίνι βαν, όπως είχαν ζητήσει. Η τέταρτη βόμβα, που ήταν γεμάτη καρφιά, μπουλόνια και άλλες χημικές ουσίες εντοπίστηκε από την αστυνομία μαζί με μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους μετά από τις πληροφορίες που έδωσε ο οδηγός ταξί, ο οποίος μετέφερε τους τρομοκράτες στο αεροδρόμιο.
Χθες το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως ένας εκ των δραστών της επίθεσης είχε συλληφθεί στην Τουρκία και απελάθηκε το 2015, στο Βέλγιο. Η δήλωση αυτή ήρθε να ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά» των κατηγοριών κατά των Αρχών του Βελγίου, ότι δηλαδή είχαν πληροφορίες τις οποίες δεν τις αξιοποίησαν με τραγικά αποτελέσματα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και το Παρίσι.
Απαντώντας πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς είπε ότι ο δράστης είχε απελαθεί στην Ολλανδία και όχι στο Βέλγιο, καθώς και ότι οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του προσώπου αυτού με την τρομοκρατία.
Οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες πως εντοπίστηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής σε κάδο απορριμμάτων στο Σάερμπεκ, στον οποίο υπάρχει η διαθήκη του Ιμπραχίμ Μπακράουι, δηλαδή ενός εκ των βομβιστών.
Όπως είπε ο εισαγγελέας ο Μπακράουι εκφράζει τον φόβο του πως εάν δεν γίνει κάτι γρήγορα – υπονοώντας επίθεση – τότε υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί στο διπλανό κελί από τον Αμπντεσλάμ. «Δεν ξέρω τι να κάνω πια. Με καταζητούν παντού», γράφει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των τραυματιών των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες αυξήθηκε στους 300, ενώ ο απολογισμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος στους 31, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Βελγίου.
Οι 150 από τους τραυματίες νοσηλεύονται και μάλιστα οι 61 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.