Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την έναρξη της αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες, με πρώτο βήμα την επιλογή νέων άξιων ικανών διοικήσεων.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 τόνισε πως ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκατ. ευρώ, δηλ. 13,3%.
Επιπλέον, συμβασιοποιούνται μέρα με τη μέρα τα έργα του τομέα υγείας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, και αφορούν από εκσυγχρονισμούς και ανακαίνιση νοσοκομείων.
Όπως είπε, είναι το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2023 αναλάβαμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της υγείας της ελληνικής οικογένειας. Είναι μια μάχη που συνεχίζουμε να τη δίνουμε σε πολλά επίπεδα και στο κέντρο βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από το ξεκίνημά του, το ΕΣΥ προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Ελληνικό λαό. Αυτό φάνηκε καθαρά και ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, όταν αναγνωρίστηκε καθολικά η αξία του ΕΣΥ, όπως αναγνωρίστηκε και η μεγάλη συνεισφορά των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Συνεπώς, αποτελεί καθήκον μας η περαιτέρω ενδυνάμωση του ΕΣΥ, αλλά και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες μιας κοινωνίας και μιας εποχής που διαρκώς αλλάζει.
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Θέλουμε να ενισχύσουμε την οργάνωση και τις δομές του ΕΣΥ για να μπορεί να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τις νέες ανάγκες υγείας και τις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη φροντίδα στους ασθενείς, για καλύτερη υγεία στους πολίτες με χαμηλότερο κόστος.
Η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΥ και με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής των υπηρεσιών υγείας, υπηρετεί έναν κοινό σκοπό.
Έναν σκοπό που εκφράζεται μέσα από τέσσερις επιμέρους στόχους:
Τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της χώρας
Τη θεραπεία των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
Την προαγωγή της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές εμπειρίες των ασθενών.
Τη συμβολή του ΕΣΥ στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προχωρούμε άμεσα σε αναγκαίες δράσεις, πολιτικές και αλλαγές:
Διορθώνουμε άμεσα τις αδυναμίες του συστήματος
Υλοποιούμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί
Προσανατολίζουμε το ΕΣΥ στο μέλλον
Το όραμά μας είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Μέσα στην επόμενη πενταετία να είναι το ΕΣΥ στην πρώτη δεκάδα των δημοσίων συστημάτων υγείας των κρατών της Ευρώπης και να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες.
Για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα ορίζουμε στρατηγικές προτεραιότητες:
Μείωση της συχνότητας των σοβαρών χρόνιων παθήσεων.
Οικοδόμηση κοινωνίας φιλικής προς την τρίτη ηλικία και κυρίως στο ζήτημα της υγιούς διαβίωσης.
Μείωση ιδιωτικών δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία.
Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΟΦ και σε μια σειρά άλλους οργανισμούς.
Οι παραπάνω προτεραιότητας συμπληρώνονται από κρίσιμες εθνικές πολιτικές υγείας:
Εθνικό σχέδιο πρόληψης
Στρατηγική αντιμετώπιση των 6 κύριων χρόνιων παθήσεων (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις – συμπεριλαμβάνουν διαβήτη και αγγειακά – άνοια, ψυχικές νόσοι, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις).
Ανάπτυξη του προσωπικού του ΕΣΥ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και δίκαιο σύστημα αμοιβών.
Μείωση χρόνων αναμονής και για τις θεραπείες και για τις λίστες αναμονής και γρηγορότερη προσέλευση του ΕΚΑΒ, όπου υπάρχει ανάγκη
Παροχή εξατομικευμένων, ενοποιημένων, ολοκληρωμένων, υψηλής ποιότητας και ασφαλών υπηρεσιών, βασισμένων στην τεκμηριωμένη ιατρική γνώση. Εδώ είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα να δημιουργήσουμε κέντρα αναφοράς για τις πιο συχνές και σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
Πλήρης εκμετάλλευση της τεχνολογίας προς όφελος των ασθενών
Εκπόνηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας
Από την πρώτη μέρα της παρουσίας μας στο υπουργείο Υγείας, υλοποιούμε μέτρα για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.
Προσλαμβάνονται σταδιακά μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ εντός του 2023, 4.386 Νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων και Κ.Υ της χώρας.
Προκηρύσσονται, επίσης 1.710 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκ των οποίων 225 διασώστες του ΕΚΑΒ.
Προσλαμβάνονται σταδιακά, 729 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ επαναπροκηρύχθηκαν 206 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες .
Τροποποιήθηκε η διάταξη για τις προσλήψεις γιατρών, ώστε αυτές να γίνονται μέσα σε 3 μήνες.
Ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024.
Και έτσι προχωράμε στην προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3.050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ και 950 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χωράς, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους οργανισμούς.
Υπάρχει εδώ και μια σημαντική εξέλιξη. Συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά μια έμπρακτη πολιτική ενάντια στο brain drain όπου με απόφασή μας εκχωρήσαμε στις ιατρικές σχολές της χώρας 270 θέσεις πανεπιστημιακών που θα στελεχώσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νέοι φιλόδοξοι επιστήμονες που οι περισσότεροι θα έρθουν από το εξωτερικό θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και θα το πάνε ακόμη πιο μπροστά.
Με νομοθετική πρωτοβουλία, την επόμενη των εκλογών όπως θα θυμάστε, προχωρήσαμε σε μια σειρά ενέργειες για την κάλυψη κενών και αναγκών που υπήρχαν στο ΕΚΑΒ σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Και λύσαμε προβλήματα πολύ σημαντικά άλυτα για πολλά χρόνια
Αντιμετωπίζουμε με επιμονή, συνέπεια και διαρκή παρακολούθηση το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Είμαστε σε καλή κατάσταση σήμερα, πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ προχωρήσαμε, μετά από νομοθετική ρύθμιση στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και ενημέρωσης των πολιτών για την επάρκεια των κρίσιμων φαρμάκων στη χώρα. Ο μηχανισμός αυτός θα φτάσει πολύ σύντομα μέσα από ψηφιακή εφαρμογή στο κινητό του πολίτη για ενημέρωση του.
Δρομολογούμε την αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ στα σπίτια των ασθενών για την αποφυγή ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων πασχόντων συμπολιτών μας.
Παρουσιάσαμε τη νομοθετική πρωτοβουλία για την νέα πανδημία της εποχής που είναι η Άνοια και το Αλτσχάιμερ, και αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας. Σύντομα θα έλθει στη Βουλή για ψήφιση.
Ιδρύσαμε, με Νόμο 19 μονάδες αυξημένης φροντίδας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κατανεμημένα σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας. 57.000 κρούσματα έχουμε κάθε χρόνο και 11.000 θανάτους. Ήδη δυο από αυτές ξεκινάνε την 24ωρη λειτουργία τους από την προσεχή Δευτέρα. Είναι μια προσπάθεια να ελαττώσουμε τις υπολειμματικές αναπηρίες στη χώρα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε σε μία ακόμα μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή. Μετά από διαβούλευση θα εισαχθεί στην Βουλή Σχέδιο Νόμου με σκοπό την ουσιαστική ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης 30 έτη μετά την εκκίνηση της. Για πρώτη φορά συστήνεται ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών.
Περαιτέρω θα ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και η ένταξη τους στα Κοινοτικά Δίκτυα που δημιουργούνται. Τέλος, με το σχέδιο νόμου θα επιτευχθεί η διασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και η δια βίου πλοήγηση των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Στο ίδιο Σχέδιο Νόμου παρεμβαίνουμε και σε δύο ακόμα κρίσιμα πεδία. Προχωράμε στη Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και στην Πληροφοριακή Οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Ξεκινάει σε λίγες μέρες η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων της χώρας, με πρώτο βήμα την επιλογή νέων άξιων ικανών διοικήσεων, προκειμένου να ορίσουμε από εκεί και πέρα τους στόχους για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μετά Covid εποχή. Έχουμε ανάγκη από άξιους ικανούς διοικητές. Ο νέος Νόμος προβλέπει μια σειρά πολύ σημαντικών κριτηρίων και πιστεύω ότι θα αποδώσει τα κριτήρια που όλοι προσδοκούμε.
Ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκ ευρώ, δηλ. 13.3%.
Συμβασιοποιούνται μέρα με τη μέρα τα έργα του τομέα υγείας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1.9 δισ ευρώ και αφορούν από εκσυγχρονισμούς και ανακαίνιση νοσοκομείων.
Συμπερασματικά, είναι το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Για να πετύχουμε το όραμα μας και να υλοποιήσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προανάφερα απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών εταίρων στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, καθώς και των εργαζομένων στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα των γιατρών. Όχι μόνο τη συναίνεση, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους. Να δουλεύουν σε συνεργασία με τους ασθενείς για να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές και γρηγορότερη εφαρμογή τους σε μερικούς τομείς. Αναγνωρίζω την ανάγκη να δώσουμε περισσότερο χώρο, χρόνο και ευελιξία στους ηγέτες του συστήματος στην παροχή των υπηρεσιών. Θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε και να επιβραβεύουμε με περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων παροχής υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την έκβαση, την ασφάλεια και ποιότητα των υπηρεσιών, την πρόσβαση και τις εμπειρίες των ασθενών.
Δεσμευόμαστε ότι θα οικοδομήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που μας αξίζει και μας κάνει υπερήφανους.
ΠΗΓΗ: newsit.gr