Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Commerzbank: 50% πιθανότητα Grexit

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Πιθανότητες 50% εξόδου από το ευρώ βλέπει η γερμανική τράπεζα Commerzbank, μετά από ανάλυση της συγκυρίας, μετά την αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης στο Eurogroup. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ίδια τράπεζα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup έδινε στο grexit πιθανότητες 25%. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η πιθανότητα διπλασιάστηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των υπουργών των κρατών – μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο για την πορεία διαχείρησης της ελληνικής κρίσης.

Δεν γνωρίζουμε βάση ποιου αλγορίθμου, υπολογίζονται αυτές οι πιθανότητες, ειδικά όταν πρόκειται για παράγοντες, ασταθείς και μη μετρήσιμους. Δεν λέμε απαραίτητα ότι το νούμερο που παρουσιάζει η Commerzbank είναι μεγαλύτερο από την αντανάκλαση της πραγματικότητας, μπορεί να είναι και μικρότερο. Αυτό όμως που λέμε είναι ότι η αντανάκλαση της πραγματικότητας δεν είναι μόνο μία, αλλά αναλόγως με το πώς αξιολογούμε επιμέρους παράγοντες βγάζουμε και αντίστοιχα συμπεράσματα.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως τώρα γνωρίζουμε ότι μια μερίδα ευρωπαίων αξιωματούχων είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια εξεύρεσης προσωρινής λύσης. Σίγουρα λοιπόν το ενδεχόμενο της πραγματικής σύγκρουσης χωρίς μπλόφες, είναι πιο πιθανό, άρα και το Grexit. Άποψή μας είναι ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιες πιέσεις θα ασκηθούν από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και τι αντίκτυπο θα έχουν στους die hard της Ευρωζώνης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων