Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

De Facto | Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Μαρτυρίες κατοίκων στο RP

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η πόλη των Βρυξελλών, η καρδιά της Ευρώπης δηλαδή έχει μετατραπεί σε ένα στρατοκρατούμενο φρούριο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κινούνται, τα σχολεία είναι κλειστά και οι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους μόνο για κάποιο σημαντικό λόγο.

Το καθεστώς υψίστης ασφαλείας που έχει σημάνει για την πρωτεύουσα του Βελγίου μετά από τις πληροφορίες για πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά και τις πολυάριθμες επιχειρήσεις πρόληψης τέτοιων ενεργειών έχουν μετατρέψει την πόλη σε κάτι πρωτόγνωρο.

Πληροφορίες από μόνιμους κατοίκους των Βρυξελλών που εργάζονται σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή άλλους στο κέντρο της πόλης αναφέρουν ότι είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους κατοίκους ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν γκέτο με τους ανθρώπους εκεί να ζουν σε άλλο ρυθμό από την υπόλοιπη πόλη. Συγκεκριμένα, έλληνας που ζει και εργάζεται σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση στις Βρυξέλλες, μου ανέφερε ότι πρόκειται για «κράτος εν κράτη» σε ορισμένες περιοχές.

Την ίδια ώρα όμως και στο κέντρο ή άλλα πολυσύχναστα μέρη ακυρώνονται συναντήσεις και ο κόσμος βρίσκεται σε μία κατάσταση φόβου.

Αυτό που έρχεται να συμπληρώσει την ανοίκεια εικόνα είναι οι τεράστιες ουρές σε σούπερ μάρκετ που είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ άλλα έχουν κλείσει, κάνοντας την περιοχή να μοιάζει εμπόλεμη.

Την Κυριακή ακούστηκαν πυροβολισμοί στις Ixelles, μία από τις πιο ακριβές και πολυτελείς περιοχές στις Βρυξέλλες.

«Ελέγχονται οι πάντες, ενώ κεντρικοί δρόμοι και πλατείες είναι κλειστές από στρατό και αστυνομία», μου ανέφερε κάτοικος της πόλης. Επίσης οι κάτοικοι σε γενικές γραμμές είναι απόλυτα συνεργάσιμοι με την αστυνομία και το στρατό και δεν έχουν σημειωθεί έκτροπα ανάμεσα στις αρχές και τους πολίτες.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πώς αντιδρούν οι κάτοικοι σε όλο αυτό. Με την αστυνομία να έχει παρακαλέσει τους πολίτες να μην δημοσιεύουν τίποτα από ό,τι βλέπουν στα social media, προκειμένου να μην προδώσουν επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας, το hashtag #BrusselsLockDown (το οποίο θα μεταφραζόταν ως Λουκέτο στις Βρυξέλλες) πολλοί χρήστες των social media το έχουν μετατρέψει σε #BrusselsLockMeow και αντί για πληροφορίες σχετικά με όσα συμβαίνουν στους δρόμους της πόλης, αναρτούν φωτογραφίες από γάτες.

Πάντως όπως ανακοινώθηκε από αύριο, Τετάρτη, θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν τα σχολεία και αργότερα θα επαναλειτουργήσουν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το γενικό αίσθημα είναι ότι πρόκειται για μία προσωρινή ανωμαλία που θα ξεπεραστεί σύντομα. Ωστόσο με την κατάσταση να είναι έκρυθμη σε όλο και περισσότερες πόλεις τις Ευρώπης, εικόνες σαν αυτές είναι πιθανόν να εμφανίζονται συχνότερα πλέον στις Βρυξέλλες και αλλού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων