Στοιχεία για τα εγκλήματα με πιθανολογούμενο το ρατσιστικό κίνητρο, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από το 2009 και μετά και δείχνουν υψηλή ποσοστιαία εμπλοκή αστυνομικών σε τέτοιες υποθέσεις.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με στοιχεία από τις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, κατά το χρονικό διάστημα 2009 – 2012 καταγράφηκαν συνολικά 109 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο.
Μετά την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατά το έτος 2013, οι εν λόγω υπηρεσίες επιλήφθηκαν 109 συναφών περιστατικών (82 στην Αττική, 10 στη Θεσσαλονίκη και 17 στην υπόλοιπη επικράτεια), με εμπλεκόμενους συνολικά 33 ιδιώτες, 18 οργανωμένες ομάδες, 37 αστυνομικούς και 21 άγνωστους δράστες. Επίσης, κατά το τρέχον έτος (α΄εξάμηνο 2014), τα εν λόγω περιστατικά ανήλθαν σε 31 (27 στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη επικράτεια), ενώ ενεπλάκησαν συνολικά πέντε ιδιώτες, πέντε οργανωμένες ομάδες, 13 αστυνομικοί και οκτώ άγνωστοι δράστες.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους που έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία.
Η βουλευτής είχε επισημάνει πως είναι μεν «σημαντικό ότι από το 2013 άρχισε η συστηματική καταγραφή των εγκλημάτων μίσους από την αστυνομία αλλά είναι ανησυχητικό πως, είτε δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των ποινικών διώξεων και των καταδικών για εγκλήματα μίσους, είτε, ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ποινικών διώξεων και καταδικών για εγκλήματα μίσους».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σημειώνει στην απάντησή του ότι για τα 213 εκ των ανωτέρω περιστατικών, από τις επιληφθείσες αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίστηκαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για ποινική αξιολόγηση, ενώ για τα λοιπά, διοικητικής φύσεως, περιστατικά κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικής διερεύνησης.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι έχει, ήδη, συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενιαίος μηχανισμός καταγραφής περιστατικών ρατσισμού, καθώς και ενιαία βάση δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων.