Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις φονικές κατολισθήσεις και πλημμύρες στη Βραζιλία (βίντεο)

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 35 αγνοούνται ακόμη στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις σχεδόν ενός αιώνα στην Πετρόπολις, δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Βραζιλίας σε μικρή απόσταση από το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς κάθε ώρα που περνάει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που μεταμόρφωσαν δρόμους στο κέντρο της Πετρόπολις σε ποταμούς λάσπης, ισοπέδωσαν σπίτια και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα, καθώς η τρέχουσα περίοδος των βροχών στη Βραζιλία αποδεικνύεται εξαιρετικά φονική.

Οι αρχές στην πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο (νοτιοανατολική Βραζιλία) τον αναθεώρησαν χθες Τετάρτη προς το χειρότερο, στους «94 επιβεβαιωμένους θανάτους», ενώ 24 άνθρωποι διασώθηκαν.

Η εισαγγελία στο Ρίο ανέφερε ότι 35 άνθρωποι έχουν «καταγραφεί» ως αγνοούμενοι από την υπηρεσία εντοπισμού εξαφανισθέντων, αν και η πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες διάσωσης δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν, αυτόν τον αριθμό.

Θεωρείται σε κάθε περίπτωση πως ο απολογισμός των θυμάτων οδεύει να γίνει χειρότερος στην άλλοτε αυτοκρατορική πρωτεύουσα των περίπου 300.000 κατοίκων, περίπου εξήντα χιλιόμετρα βόρεια από το Ρίο. Στην Πετρόπολις σημειώθηκε μέσα σε μερικές ώρες προχθές Τρίτη βροχόπτωση περίπου ίση σε όγκο με αυτή που κατά μέσον όρο καταγράφεται όλο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Κλαούντιου Κάστρου, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως επρόκειτο για «τις χειρότερες βροχές από το 1932». Η Βραζιλία έχει δοκιμαστεί αυτή την περίοδο των βροχών από εξαιρετικά σφοδρές κατακρημνίσεις – στις πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά), Μίνας Ζεράις και Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά) – που ειδικοί συνδέουν με τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με την κλιματική αλλαγή, ο κίνδυνος ακραίων φαινομένων αυξάνεται, τονίζουν επιστήμονες. Οι βροχές, που συνδυάζονται στη Βραζιλία με τη συχνά ταχύτατη και χωρίς τον προσήκοντα σχεδιασμό αστικοποίηση, ευνοούν τις φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Προς αναζήτηση αγνοούμενων

Πάνω από 180 πυροσβέστες επιχειρούν στην Πετρόπολις, όπως και περίπου 400 στρατιωτικοί, ψάχνοντας σε περιοχές που έχουν καλυφθεί από βουνά λάσπης στην ορεινή πόλη, που αποτελούσε άλλοτε θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής αυλής, τόπο διαφυγής από τους καύσωνες στο Ρίο τον 19ο αιώνα.

Η συνοικία που υπέστη το χειρότερο χτύπημα είναι η Άλτου ντα Σέρα, λόφος από όπου κατέβαιναν χθες οικογένειες κλαίγοντας, κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους που κατάφεραν να σώσουν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλος ο κόσμος στον δρόμο λέει πως είναι σαν εμπόλεμη ζώνη», είπε 24χρονος εθελοντής στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Βρήκα ένα μικρό κορίτσι που το είχε καταπιεί η λάσπη», πρόσθεσε ο νεαρός, καθώς μετέφερε μια τηλεόραση σε εκκλησία που μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο για δεκάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Τα σχολεία της πόλης επίσης άνοιξαν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων