Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Σήμα μείωσης του ελληνικού χρέους με πολλαπλά μηνύματα έδωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται», για να προσθέσει πως «μας ανησυχεί η βιωσιμότητά του» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να ληφθούν μέτρα». «Όταν έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», προσέθεσε. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως η ρύθμιση του ελληνικού χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας μας στο QE της ΕΚΤ, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική ανάσα για την πραγματική οικονομία, μιας και θα διοχετευθεί ρευστότητα απευθείας προς τις επιχειρήσεις.
Η παρέμβαση του κ. Ντράγκι όμως, πέραν του προφανούς, είναι και ενδιαφέρουσα για έναν ακόμη λόγο: γιατί η ΕΚΤ δείχνει αποφασισμένη να αποτρέψει περαιτέρω κινδύνους για το ευρωσύστημα και έτσι να λειτουργήσει ως …μεσίτης μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, αναφορικά με την υπόθεση της ρύθμισης του χρέους, η οποία αποτελεί και τη διελκυστίνδα που δεν επιτρέπει στο ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδοτικό ρόλο.
Όπως πληροφορείται η στήλη, στη Φρανκφούρτη αποδίδουν μεγάλη σημασία στο πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που ετοιμάζει ο ESM για το ελληνικό χρέος και εκτιμά πως θα μπορούσαν αυτά τα μέτρα να αποτελέσουν πλατφόρμα συνεννόησης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Άλλωστε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιγράφονται ρητά στη συμφωνία του Μαϊου, ενώ, αν η πρόταση έρχεται από τον ESM, τότε θα βρίσκει σύμφωνο και το Βερολίνο, με δεδομένο πως η Γερμανία είναι ο μεγαλομέτοχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Άλλωστε και ο στενός συνεργάτης του κ. Ντράγκι Μπενουά Κερέ έχει μιλήσει για την ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να βελτιωθεί η δυναμική εξυπηρέτησής του.
Άλλωστε, αν προσέχει κανείς τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, έχει μιλήσει τόσο για την ανάγκη παρέμβασης στο χρέος όσο και για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά στο 2%. Και αυτή είναι μια θέση που, όπως μπορεί να γνωρίζει η στήλη, ο κ. Στουρνάρας την έχει συζητήσει με τον κ. Ντράγκι και έχουν συμφωνήσει. Και είναι προφανές πως τα τόσο υψηλά πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν, γιατί είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Καμία χώρα, έχοντας τα μυαλά στο κεφάλι της, δεν μπορεί να δεσμευτεί για τόσο υψηλά πλεονάσματα σε βάθος δεκαετίας, πολλώ δε μάλλον όταν μπορεί λόγω μεταβολής των διεθνών συνθηκών να προκληθούν εκ νέου αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Συνεπώς, χρειάζεται ένα νέο μείγμα, με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους αφενός και αφετέρου πλήρη ιδιοκτησία εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.
Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν φαίνεται πως ο …Super Mario μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος, με δεδομένο πως έχει δώσει και έχει κερδίσει μάχες απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το στοίχημα για την ελληνική πλευρά είναι ένα, αλλά αρκετά δύσκολο: να μην αξιοποιήσει απλώς επικοινωνιακά τη στήριξη Ντράγκι σε ένα καίριο ελληνικό αίτημα και να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις εντός χρόνου. Μπορεί; Αν δεν μπορεί, τότε δεν έχει τίποτα να περιμένει από κρίσιμους παράγοντες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και άρα της Ελλάδας.
Με επικοινωνισμούς μόνο …αυγά δεν βάφονται, ούτε μειώνεται το χρέος. Η παρέμβαση Ντράγκι σημαίνει πολλά και δεν πρέπει (και αυτή) να την κάψουμε!