Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Όπως είναι πλέον ευρύτερα γνωστό το δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Πρωθυπουργός και εγκρίθηκε από την Βουλή των Ελλήνων με 178 ψήφους υπέρ, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου και θα κρίνει αν ο λαός θέλει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που προτείνουν οι δανειστές ή όχι.
Γενικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως η δημιουργία διλημμάτων σε μία δημοκρατία δεν είναι καλός σύμβουλος ιδιαίτερα όταν κάποιος γνωρίζει πως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία τείνει να εκμεταλλεύεται το αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση διαφόρων πολιτικών οφελών.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου είναι το ακόλουθο: « Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο της συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρόταση τους. Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the current program and beyond». (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο « Preliminary debt sustainability analysis» (Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους).
Καταρχήν το ψηφοδέλτιο είναι μεροληπτικό και ξεκάθαρα προτρέπει το λαό να ψηφίσει «όχι». Η κυβέρνηση μέσω του ψηφοδελτίου κάνει μία υπόδειξη προς τους ψηφοφόρους σχετικά με την επιλογή τους, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως ο ίδιος επιλέγει το όχι.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θίγεται το λαϊκό φρόνημα, και επιπροσθέτως η κυβέρνηση με την εμφάνιση στο ψηφοδέλτιο του όχι σε πρώτη θέση νοθεύει την αμερόληπτη πολιτικά στάση που οφείλει να έχει, διότι το Σύνταγμα προσδιορίζει πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να μην μεροληπτεί στην περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο ήδη δεν είναι απόλυτα συνταγματικό, διότι γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και το αντικείμενο της ερώτησης είναι κάποια έγγραφα που δεν είναι επίσημα, αφορούν δημοσιονομικό ζήτημα και δεν αφορούν ψηφισμένο από την Βουλή νομοσχέδιο.
Παρόλα αυτά όπως είναι φυσικό το δημοψήφισμα έφερε αναταραχές σε όλα τα χρηματιστήρια των ισχυρά οικονομικών κρατών, το ευρώ έπεσε στο 1,10 έναντι του δολαρίου και την Δευτέρα έγιναν συμβούλια πολιτικών αρχηγών στην Γερμανία και στην Γαλλία, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε μία συνέντευξη τύπου με την οποία σχολίαζε τα τεκταινόμενα της ελληνικής υπόθεσης.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη για μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Ελλάδα. Δεν υπάρχει νομική βάση για συνέχιση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα, μετά την λήξη του προγράμματος, αύριο τα μεσάνυχτα. “Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε, επειδή, αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο.»
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τα ακόλουθα: «Καλώ τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, επιλέγοντας την Ευρώπη και το ευρώ, προτρέπω την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον λαό, αφού στην τελευταία πρόταση των δανειστών δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Είμαι βαθύτατα θλιμμένος και προδομένος από τις τελευταίες εξελίξεις. Tο να αντιπαραβάλλει κάποιος μια Δημοκρατία απέναντι σε άλλες 18 Δημοκρατίες, δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό. Δεν θα απογοητεύσω ποτέ τον ελληνικό λαό και ξέρω ότι ούτε ο ελληνικός λαός θέλει να απογοητεύσει την ΕΕ. Έχω κάνει όλα όσα μπορούσα και δεν μου αξίζει όλη αυτή η κριτική που δέχομαι. Δεν αξίζει ούτε σε μένα, ούτε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Νταισελμπλουμ.»
Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα της περίπτωσης που ο λαός ψηφίσει ώστε οι προτάσεις να εγκριθούν, τότε τι θα γίνει θα το εφαρμόσει η Κυβέρνηση ή θα προκηρύξει εκλογές ισχυριζόμενη ότι δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τον Ελληνικό λαό. Επίσης μήπως αυτό το δημοψήφισμα συνεπάγεται και την παροχή λευκής επιταγής σε ένα ενδεχόμενο όχι στην πρόταση των θεσμών.
Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδος η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει το σχέδιο της για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που οι έλληνες πολίτες δεν εγκρίνουν τις προτάσεις, διότι ήδη στην οικονομία με το κλείσιμο τραπεζών και τον έλεγχο κεφαλαίων, έχει προκληθεί στάση πληρωμών και πάγωμα της οικονομίας, που ήδη έχει ταλαιπωρηθεί πολύ.
Εν κατακλείδι, το δημοψήφισμα στο οποίο καλείται ο ελληνικός λαός να δώσει λύση κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να περιέχει η κάθε απόφαση. Αυτό το οποίο συνίσταται σε όλους τους πολίτες είναι ψυχραιμία και μελέτη και των δύο προτάσεων προκειμένου να αποφασίσουν με βάση το τι θεωρούν εκείνοι σωστό και όχι επηρεασμένοι από την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλες τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων.