Της Αθηνάς Ταρλά*
Όταν ένας άνθρωπος (αρσενικός ή θηλυκός) ζητά την ψήφο μου για να γίνει ο αντιπρόσωπός μου στη Βουλή, τρία πράγματα με ενδιαφέρουν κυρίως.
– Να χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα. Έτσι είμαι βέβαιη ότι επικοινωνούμε επιτυχώς και ότι η σκέψη του είναι δομημένη. Γιατί, όποιος μιλά ασυνάρτητα, σκέφτεται ασυνάρτητα. Η γλώσσα δεν είναι μόνο το εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και το εργαλείο της σκέψης μας. Με λέξεις σκεπτόμαστε.
– Να μην είναι ιδεοληπτικός, τουτέστιν, να μην έχει καταληφθεί από κάποια (οποιαδήποτε) κοινωνική, θρησκευτική ή άλλη ιδεολογία. Διότι μόνο τότε μπορώ να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται την πραγματική ζωή όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε αυτός ή θα ήθελα εγώ να είναι. Τα προβλήματα λύνονται μόνο όταν τολμάς να τα βλέπεις γυμνά.
– Να έχει εργαστεί οπουδήποτε, με ένσημα ή χωρίς ένσημα. Και μία νοικοκυρά που εργάστηκε σκληρά στο σπιτικό της ή στην επιχείρηση της οικογένειας, μου κάνει, αν πληροί τις δύο προηγούμενες προϋποθέσεις.
Από κει και πέρα, μου είναι παγερά αδιάφορο αν είναι άνδρας ή γυναίκα, ομοφυλόφιλος ή στρέιτ ή μπάι ή ερμαφρόδιτος. Αν πιστεύει σε κάποιον θεό ή είναι άθεος. Αν είναι πλούσιος ή φτωχός.
Δεν μου καίγεται καρφί αν έχει κάνει γυμνή φωτογράφιση ή τσόντα, αν έχει απατήσει τον σύντροφό του ή αν έχει κάνει οτιδήποτε αντιστρατεύεται την προσωπική μου ηθική, αρκεί να μην έχει παραβεί τον νόμο.
Δεν δίνω δεκάρα αν πριν από 10 χρόνια ή το 2000 π.Χ είχε πει κάτι που είναι αντίθετο με αυτά που λέει σήμερα. Κι εμένα, αν με είχατε γνωρίσει 25 χρόνια πριν, δεν θα πιστεύατε ότι είμαι το ίδιο πρόσωπο. Κι αλίμονο, δηλαδή, αν μέναμε όπως ήμασταν στα 16 και στα 20!
Όταν ένας άνθρωπος ζητά την ψήφο μου, δεν με νοιάζει ποιος είναι στην προσωπική του ζωή, πολύ περισσότερο δεν με νοιάζει ποιος ήταν.
Με νοιάζει μόνο ο τρόπος που σκέφτεται τώρα, η δυνατότητά του να αντέξει τον πραγματικό κόσμο και η ικανότητά του να επικοινωνεί μαζί μου με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Θέλω να ξέρω τι σκοπεύει να κάνει με το τάδε ζήτημα. Και αν μου αρέσει το σχέδιὀ του, να τον ψηφίσω.
Και για να είμαι ειλικρινής, με ενδιαφέρει επίσης να αποδέχεται τον εαυτό του όπως είναι. Αυτές οι κάργα ρετουσαρισμένες φωτό με κάνουν καχύποπτη, για να μην πω ότι με τρομάζουν. Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που φοβούνται τον χρόνο…
*Η Αθηνά Ταρλά είναι παιδαγωγός.