Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Die Linke προς γερμανούς σοσιαλδημοκράτες: Στηρίξτε την ελληνική κυβέρνηση!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο συμπρόεδρος του Die Linke, το γερμανικό κόμμα της αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την έκκληση που έκαναν στους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες με επιστολή τους, να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.

«Στείλαμε επιστολή προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζαμε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα απαγκιστρωθεί από την αιχμαλωσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά δεν το έκανε. Γι’ αυτό το θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε ξανά έκκληση στον κ. Γκάμπριελ λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Επτά μεγάλα συνδικάτα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων (DGB) έχουν κάνει ήδη ανάλογη έκκληση μετά τη νίκη τη ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές – Όχι κίνδυνος, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη», την οποία προσυπέγραψαν ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί. Δυστυχώς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν θέλει πλέον να ξέρει τίποτα γι΄ αυτά.» ανέφερε ο Ρίξινγκερ.

Ο ίδιος κατήγγειλε τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε ότι «κατάφεραν δυστυχώς να σφυρηλατήσουν ένα είδος ιεράς συμμαχίας κατά του Τσίπρα. Είναι όμως εύθραυστη στο βαθμό που και άλλοι λαοί υποφέρουν από την ίδια πολιτική λιτότητας. Γι αυτό και ως πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, η κρίση θα μεγαλώσει και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα τουλάχιστον σε ύφεση της οικονομίας της Ευρώπης».

Ο συμπρόεδρος της Γερμανικής αριστεράς, σημείωσε αναφορικά με την πιθανότητα τρίτου μνημονίου ότι από τη δική τους σκοπιά είναι άλλο τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλο οι όροι με τους οποίους αυτά συνοδεύονται. «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις και δεν μπορεί να απεμπλακεί από την παγίδα της λιτότητας. Για την Αριστερά το κεντρικό ζήτημα δεν είναι τα “πακέτα βοήθειας”, αλλά οι όροι. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βοηθήθηκε καθόλου, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε στις τράπεζες για να σωθούν, και όχι στον ελληνικό λαό. Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι για μας το αν θα δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Με τους όρους των πακέτων όμως δεν δίνεται στη χώρα καμιά τέτοια δυνατότητα», σημείωσε ο Ρίξινγκερ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων