Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για την διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωσε με επιτυχία διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Digital Services Act & Content Moderation: Προκλήσεις στο πλαίσιο των διεθνών κρίσεων και η εφαρμογή του στην Ελλάδα». Η επίκαιρη αυτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την πλήρη εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act—DSA). Το Digital Services Act είναι ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών για την προστασία των χρηστών και την προώθηση ενός ασφαλέστερου και πιο διαφανούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, στοχεύοντας να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και τα Fake News.
Διακεκριμένοι ομιλητές εστίασαν σε κρίσιμες πτυχές της Πράξης, επιχειρώντας να απαντήσουν στα τεχνικά, νομικά και ηθικά ερωτήματα που έχει εγείρει η εφαρμογή της. Ομόφωνα όλοι συμφώνησαν πως η επίτευξη ενός υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος εξαρτάται από το διάλογο, τη διαφάνεια και τη συνεργασία.
Πιο αναλυτικά:
Σημαντικές πτυχές του θέματος παρουσίασε ο Δημήτρης Βαρουτάς, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του φορέα που θα αναλάβει Συντονιστής των Ψηφιακών Υπηρεσιών. Τόνισε το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανθρώπινης συμμετοχής στην εποπτεία του περιεχομένου, παρουσιάζοντας καινοτόμα εργαλεία για τη ρύθμιση και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης προσέγγισης στις αλγοριθμικές διαδικασίες. “Η Πράξη μπορεί να αποτελέσει λύση στην πολυπλοκότητα του διαδικτυακού περιεχομένου, ενισχύοντας τη σωστή χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εμπειρία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας του έργου μας”, σχολίασε.
Ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλης Καρκατζούνης, που συμμετείχε στη σύνταξη του εθνικού νόμου, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της Πράξης στην Ελλάδα. Ανέλυσε τη σύγκρουση του κανονιστικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το στενότερο πεδίο εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας και την ανάγκη εναρμόνισης στο πλαίσιο της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς. Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο κ. Καρκατζούνης εξέφρασε την αισιοδοξία του: “Το επερχόμενο νομικό πλαίσιο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την οργάνωση της διακυβέρνησης του Διαδικτύου στη χώρα μας”.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις του Ιάκωβου Σαρμά, δικηγόρου της διεθνούς νομικής εταιρείας White & Case, ο οποίος εξήγησε τις διαδικασίες καταγγελίας παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου από τους πολίτες και τις ίδιες τις πλατφόρμες. Υπογράμμισε τον εξελισσόμενο ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών ως οιονεί εφαρμοστών του νόμου, εξοπλισμένων με εργαλεία για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ως πιθανές αποτελεσματικές λύσεις, πρότεινε ευελιξία στις προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών και επένδυση στην εξοικείωσή τους με τα εργαλεία εφαρμογής της Πράξης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Κωμαΐτης, Ανώτερος Ερευνητής του Συμβουλίου της Λισαβόνας, ο οποίος, παράλληλα, διατελεί μέλος της Πολυμερούς Επιτροπής του DWS Greece.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων που πραγματοποιεί το Digital World Summit Greece με στόχο την ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας σε ζητήματα ψηφιακής επικαιρότητας, την ενδυνάμωση των ευάλωτων ψηφιακών κοινοτήτων, καθώς και την εκπαίδευση των χρηστών του Διαδικτύου.
Πηγή newmoney.gr