Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
O Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη σε μια «ειλικρινή και μεγάλη προσπάθεια» για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για περίπου 50 λεπτά και συμφώνησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κλίμα διαλόγου στην Ουκρανία και να εφαρμοστεί μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα προβλέπει τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας και των φιλο-Ρώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με το Βατικανό.
Να υπογραμμίσουμε ότι η συνάντηση αυτή τόνισε πως ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το ρόλο του για άσκηση διπλωματίας – ιδίως μετά τη συμφωνία στην οποία μεσολάβησε το περασμένο έτος μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ, προκειμένου να επαναφέρουν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.
Ο Πούτιν, ο οποίος έχει αποπεμφθεί από τους G7 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, έγινε δεκτός με τιμές στο Βατικανό, μεταξύ των οποίων ένα τελετουργικό υποδοχής της ελβετικής φρουράς.
Εντούτοις, ο Αργεντινός Πάπας, ο οποίος είναι συνήθως ομιλητικός με τους ηγέτες του κόσμου κατά τις συναντήσεις του με αυτούς, φάνηκε σκληρός και εξαιρετικά τυπικός όταν χαιρέτησε τον Πούτιν με ένα λακωνικό «Καλώς ήρθατε» στα γερμανικά. Κατόπιν, αμφότεροι παρέμειναν σιωπηλοί μέχρις ότου οι δημοσιογράφοι εξέλθουν από την αίθουσα.
Οι δηλώσεις του Βατικανού μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης ανέφεραν επίσης ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε αμβλύς με τον Πούτιν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η λέξη «εγκάρδια», που χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε δήλωση του Βατικανού σχετικά με τις συνομιλίες του πάπα με ένα παγκόσμιο ηγέτη, δεν έκανε την εμφάνισή της στη χθεσινή ανακοίνωση. Όσο και σημειολογικό να είναι το γεγονός αυτό έχει τη δική του προστιθέμενη αξία.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βατικανό, Κεν Χάκετ, προέτρεψε τον Ποντίφικα να επικρίνει από τη θέση του τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διαμάχη της Ουκρανίας πιο δυναμικά. «Φαίνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αντάρτες και ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάκετ.
Να σημειωθεί ακόμα μια φορά πως η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία περί εξοπλισμού ή αποστολής στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα λόγια του Χάκετ ήταν μια «απαράδεκτη» προσπάθεια να επηρεάσει την κυριαρχία των άλλων χωρών.
Το Βατικανό ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του πως ο Πάπας είπε στον Πούτιν ότι ήταν ουσιαστικής σημασίας για την επίλυση της «σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης» στην Ουκρανία, να επιτρέψει τη χορήγηση ενισχύσεων σε περιοχές συγκρούσεων, και να εργαστεί για την «προοδευτική ύφεση στην περιοχή».
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Πάπα μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρένζι στο Μιλάνο, όπου ο Ιταλός ηγέτης έδειξε μικρή απροθυμία να αντιταχθεί στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για τον ρόλο της στην Ουκρανία.
Πηγή
Reuters