Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα χτύπημα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πανδημία Covid-19, ενώ υποβάθμισε περαιτέρω της ήδη ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης ανάπτυξης για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ανεπτυγμένες χώρες το 2020.
Το ΔΝΤ είπε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επιστρέψει η παγκόσμια παραγωγή στα επίπεδα στα τέλη του 2019 και προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές ως προς το πώς θα αποσύρουν τη χρηματοδοτική στήριξη στις εύθραυστες οικονομίες τους.
Στην επικαιροποίηση των προβλέψεων του Απριλίου, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,9% φέτος, και όχι -3% όπως ανέμενε την άνοιξη.
Το Ταμείο ανέφερε ότι η πανδημία του ιού κορωνοιού χτύπησε περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν ενώ και η ανάκαμψη αναμενεται να είναι πιο ήπια. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 5,4% το 2021, από 5,8%.
Στην Ευρωζώνη η ύφεση εκτιμάται τώρα πως θα αγγίξει το -10,2% αντί για 7,5% που προέβλεπε το Μάϊο. Για την ανάκαμψη το 2021 ο πήχης μπαίνει χαμηλότερα, στο +4,7% του ΑΕΠ.
«Η πανδημία Covid-19 έβαλε τις οικονομίες κάτω από ένα Μεγάλο Lockdown, το οποίο βοήθησε στον περιορισμό του ιού και τη διάσωση ζωών, αλλά επίσης προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση», είπε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκοπινάθ. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει πτώση του βιοτικού επιπέδου για το 95% των χωρών φέτος.
Η αναθεωρημένη έκθεση ανέφερε ότι το κλείδωμα είχε προκαλέσει «καταστροφικό πλήγμα» στην παγκόσμια αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι οι αυξανόμενες τιμές των μετοχών ήταν πολύ κακές με τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής εποχής.
Η συρρίκνωση κατά σχεδόν 5% της παγκόσμιας παραγωγής φέτος θα είναι πολύ βαθύτερη από την πτώση 0,1% που καταγράφηκε το 2009, μετά την σχεδόν κατάρρευση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος το προηγούμενο φθινόπωρο. Το ΔΝΤ είχε ήδη προβλέψει το 2020 ως τη χειρότερη χρονιά για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 10,2% το 2020, δήλωσε το Ταμείο. Τον Απρίλιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν γίνει γνωστό το σοβαρό κλείδωμα της Βρετανίας, το ΔΝΤ πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος. Η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται επίσης να σημειώσουν διψήφια συρρίκνωση στο Εθνικό Προϊόν της κατά 12,5% και 12,8% αντίστοιχα.
Η Γκοπινάθ παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και βασίστηκαν σε ορισμένες βασικές παραδοχές σχετικά με την επίπτωση από την πανδημία: φυσική απόσταση που συνεχίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, μακροχρόνιες πληγές από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημίας που προκλήθηκε από το lockdown και το χτύπημα της παραγωγικότητας καθώς οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές αύξησαν τις πρακτικές ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι υποθέτει επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την άνοιξη, παρέμειναν σε γενικές γραμμές στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο επισημαίνει την πιθανότητα οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να σφίξουν περισσότερο από ό, τι εκτιμά σήμερα. »
Το ΔΝΤ συμβούλεψε όλες τις χώρες –συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φαινόταν να έχουν περάσει από την κορύφωση της εξάπλωσης του ιού – να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους διαθέτουν επαρκείς πόρους και καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες να διασφαλίσουν ότι τα φτωχότερα έθνη θα έχουν πρόσβαση σε επαρκείς, προσιτές δόσεις εμβολίων όταν θα είναι διαθέσιμες.
«Όπου απαιτείται Lockdown, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να αντισταθμίζει τις απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών με ουσιαστικά, εστιασμένα μέτρα, καθώς και να παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις συνέπειες των υποχρεωτικών περιορισμών στη δραστηριότητα τους».
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η ισχυρή πολυμερής συνεργασία παρέμεινε ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό του αντίκτυπου της πανδημίας στους φτωχούς του κόσμου. Η πρόοδος που σημειώθηκε στη μείωση της ακραίας φτώχειας από το 1990 βρίσκεται σε κίνδυνο, επισημαίνει.
«Πέρα από την πανδημία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεργαστούν για να επιλύσουν τις εμπορικές και τεχνολογικές εντάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ενδεχόμενη ανάκαμψη από την κρίση Covid-19», δήλωσε το ταμείο.